Инспекција затворила Дом за старе у Сефкерину

Инспекција рада Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања затворила је данас Дом за старе "Јелена" у Сефкерину у општини Опово.

због тога што тај дом, у коме су боравиле 24 старе особе, није имао дозволу за рад.

Дом у Сефкерину посетио је министар Александар Вулин који је рекао да је разлог његовог доласка у тај дом, што је сазнао да га држи члан Покрета социјалиста, партије на чијем је Вулин челу.

"Ниједна партијска књижица не може да послужи за оваки нешто. Ниједна партијска књижица не може да буде привилегија, већ само обавеза и разлог да будете још бољи, вреднији и да поштујете закон више него други", рекао је Вулин Танјугу.

Он је поручио да у том дому за старе не постоје уговори са кориснцима о њиховој сагласности да буду смештени у њему, као и да у дому ради девет радника, који нису пријављени, а корисници немају одговарајућу здравствену заштиту.
"Желим да кажем својој партији и целој Србији да су се времена променила и да вам чланство у било којој партији неће помоћи да радите овакве ствари", рекао је Вулин, истакавши да га лично вређа да члан његове партије не разуме против чега се он лично и Покрет социјалиста боре.

Инспекторка Нена Дармановић рекла је да је тај дом добио забрану рада и да има рок од 15 дана да измести кориснике.
"Ванредним надзором установили смо да дом има 24 корисника, махом старијих особа, за које заступник дома каже да су их овде сместили сродници, најчешће деца", рекла је она Танјугу и додала да је за смештај корисника потребна њихова сагласност, али да инспекција то није пронашла.

Она је рекла и да је законски заступник дома отворио фирму и регистовао је у АПР-у пре три године, као деоничарско друштво, а касније пререгистровао у смештај за одрасле и старије.
"Услови у којима живе стари корисници тог дома су врло лоши и немају адекватну медицинску негу, терапију добијају од нестручних људи, а има и мало запослених," рекла је Дармановић.
 

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести