Испоручена прва количина дезинфекционих средстава за КЦС

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а у сарадњи са РФЗО, допремило је данас клиничким центрима у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и КБЦ „Драгиша Мишовић“ укупно шест тона концентрата за прављење 50.000 литара раствора дезинфекционог средства натријум хипохлорида.
kcs
Фото: Tanjug

Према речима министра пољопривреде Бранислава Недимовића, та средства користиће се за дезинфекцију подова у клиничким центрима, али и за отворене површине.

„По налогу председника Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић у претходна два дана Министарство пољопривреде са РФЗО је преузело координацију за набавку дезинфекционих средстава“, рекао је Недимовић новинарима током достављања две тоне концентрата у КЦ Србија.

Недимовић истиче да се од две тоне концентрата може направити 20.000 литара раствора натријум хипохлорида, а то средство је, наводи, по препорукама Светске здравствене организације најбоље за борбу против корона вируса.

Министар је захвалио Водоводу у Новом Саду и Сремској Митровици, који су, каже, својим машинама успели да произведу средства за дезинфекцију.

„Имамо довољно дезинфекционих средстава да приоритете, које је одредио РФЗО, а то су клинички центри, да опслужујемо сваки дан. Ми можемо дневно да произведемо пет до шест тона концентрата, а то значи 50.000 до 60.000 литара раствора да направимо“, истакао је Недимовић.

Каже да се сада траже могућности да се то средство производи и у водоводима мањих средина који имају хлороген.

„Покушаћемо да у сеоским водоводима произведемо по 100, 200, 300 литара, јер, нажалост, дезинфекциона средства су углавном била сировина упућен за иностранство“, указао је Недимовић.

Каже и да је опрему за производњу тог дезинфекционог средства произвела компанија „Сигма“ из Куле.

Количина која је достављена Клиничком центру, а то су две тоне, довољна је за наредна два дана, каже Недимовић, и додаје да ће сутра тај клинички центар добити нову количину, јер је та институција приоритет.

Директор КЦС Милика Ашанин каже да је том клиничком центру изузетно важна достава дезинфекционих средстава, додајући да у КЦС постоји 200.000 квадрата радног простора, а на Инфективној клиници 11.000 квадрата.

„Ми ћемо бити у могућности да од данас дезинфикујемо простор на инфективној клиници на сваких сат времена, а на осталим клиникама на сваких пет сати. То су основни предуслови да бисмо ми могли да спроведемо своје задатке на најбољи могући начин“, нагласио је Ашанин.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести