Изградња дворца Обреновића у Такову извесна

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић рекао је да је изградња дворца Обреновића у Такову извесна и да је у току формирање стручних тимова за његову изградњу.
gornji milanovac, youtube printscreen
Фото: Youtube Printscreen

“У тимовима ће бити људи од струке из Завода за заштиту споменика који ће давати инструкције шта заправо треба да садржи дворац а шта дворски комплекс, али и представници локалне самоуправе као и Канцеларије за јавна улагања”, рекао је Ковачевић у изјави за Глас западне Србије.

Он је истакао да је општина Горњи Милановац већ урадила мапирање подручја на којем треба да се гради дворац заједно са дворским комплексом. Према његовим речима цео комплекс ће заузимати 20 хектара, од тога је половина већ у власништву општине док се других 10 хектара мора купити од физичких лица.

“Ми смо на нивоу локалне самоуправе формирали тим правника на челу са правобраниоцем који ће решавати имовинско правне односе. Надам се да ћемо до краја године успети да прибавимо сво земљиште у власништво општине, упоредо са тим радиће се идејно решењње и пројекат изградње дворца и дворског комплекса”, казао је Ковачевић.

Први човек Горњег Милановца је нагласио да је планирано да овај комплекс буде најрепрезентативнији у Србији.

“Дворски комплекс ће осим самог дворца садржати парковске површине, вештачко језеро на површини од 1 - 1,5 хектара са свим садржајима који би могли да привуку туристе”, рекао је он.

Ковачевић тврди да је идеја да дворац буде полурезиденцијалног карактера и да ће се у њему примати званице од најважнијег државног интереса, док ће други део дворца бити отворен за посетиоце.

Што се тиче смештајних капацитета Ковачевић каже да ће у самом дворцу бити одређен број смештајних јединица, али да се очекује приватна иницијатива и нови инвеститори који ће цео тај крај изградити.

“Ми већ имамо сва планска документа потребна за подручје Такова, односно урбанистички план, па предуслови за такву врсту градње већ постоје”, нагласио је Ковачевић.

Председник општине Горњи Милановац истиче да је њихов циљ привлачење нових инвестиција и туриста којих ће бити само ако буду имали адекватне садржаје.

“Сигуран сам да ће се, с обзиром на то како комплекс треба да изгледа, јавити велики број инвеститора који ће градити бројне смештајне капацитете баш овде”, уверен је Ковачевић.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести