Изложба о Немцима који су пружили отпор нацизму

Предмете и списе изабране из богате збирке Музеја Подунавских Немаца у Апатину, а преточене у изложбу „Трагом Подунавских Шваба: Немачко културно и историјско наслеђе у Србији”, на њеном путу по земљи прва је имала прилику да види новосадска публика у Музеју Војводине.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

Иако бележе значај Немаца у урбанизацији Апатина, развоју привреде, али војвођанске културе од прве половине 18. века, носећи жиг Другог светског рата, историјски вредни експонати из здања Цркве срца Исусовог дуго су били на маргинама или заборављени. У обиљу мање познатих прича, посетиоци могу сазнати зашто су каравани камила некада крстарили Бачком, одакле је дошла једина Црна Богородица у Србији, како је Апатин постао један од центара немачког отпора Хитлеру, али и како су жене Челарева 1817. године натерале аустријског цара да помилује њихове мужеве, оптужене за убиство властелина.

Фото: Дневник/Филип Бакић

Јединствена поставка почетак је и врло важне приче за ту западнобачку општину, која планира да у најрепрезентативнијем објекту главне апатинске улице – кући грофа Турског – отвори музеј.

Изложба је из Новог Сада  овогодишњи пут наставила до Београда и Суботице, а потпомогли су је Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Апатин.

С. Милачић

 

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести