Једна серија бе-се-же вакцина повучена, у породилиштима безбедне вакцине

БЕОГРАД: Министарство здравља саопштило је данас да је 834 бочице једне серије "бе-се-же вакцине, лифилизоване" са територије Србије, због минималног одступања од спецификације лека, произвођач Институт Торлак повукао 16. марта, и поручило да родитељи немају разлога за бригу јер бебе примају проверене вакцине у породилиштима.
vakcina
Фото: pixabay.com

"Водећи бригу о безбедности и здрављу становништва Србије, Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ је као национални, одговорни произвођач и носилац дозволе за лек „бе-се-же вакцина, лиофилизована“ услед минималног одступања од строгих захтева спецификације лека, донео одлуку да из промета добровољно повуче серију поменутог лека, број 2710822 са територије целе Србије", наводи се у саопштењу.

Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ као национална установа за превенцију, лечење и праћење инфективних болести, основана је од стране Владе Републике Србије.

Министарство наводи да се одмах превентивно реаговало "чим се појавила и најмања сумња о одступању од спецификацијских захтева предметне вакцине". "У складу са достављеним информацијама од стране здравствених установа на територији Републике Србије Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ је 16. марта извршио повлачење затечених количина од укупно 834 бочице предметне вакцине", објавило је Министарство.

Како би одржао континуитет снабдевања и имунизације, те предупредио несташице, Институт је истовремено извршио снабдевање свих здравствених установа из плана мреже здравствених установа одговарајућом количином бе-се-же вакцине.

Наводи да се да је Институт одмах по добијању информације о потенцијалном минималном одступању од спецификацијских захтева вакцине обавестили све здравствене установе како о повлачењу свог производа.

"Поменута серија је повучена у року 24 часа са територије целе Србије и замењена новом серијом, брзом реакцијом надлежних органа није дошло до несташица поменуте вакцине, самим тим ни једно породилиште нити Завод нису угрожени", наводи Министарство. Из Министарства здравља поручују да родитељи немају разлога за забриност.

"Бебе у породилиштима примају проверене, безбедне и конторисане вакцине које су прошле све неопходне провере и законске процедуре пре стављања у употребу", саопштило је Министарство.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести