Југоисточна Европа бележи драматичан пад становника

Забележен је драматичан пад броја становника у земљама југоисточне Европе, углавном због исељавања младих, саопштиле су Уједињене нације.
e
Фото: pixabay.com/photos/promenade-novisad-boy-serbia

Како се наводи, то тог тренда долази махом због исељавања младе популације, чиме је угрожена способност тих земаља да одрже постојећи систем социјалне помоћи.

Према последњој процени УН, девет од 10 држава којима најбрже пада број становника налази се у тим деловима Европе, рекла је директорка Популационог фонда УН за источну Европу и средњу Азију Алана Армитаж за Ројтерс.

УН процењује да ће Бугарска до 2050. изгубити четвртину данашње популације, али и да ће околне државе губити становништво у наредним деценијама.

"Због мање деце и велике емиграције, становништво земаља југоисточне Европе смањује се и стари, али за разлику од западне Европе, ни имиграција се не види као начин да се попуни разлика", рекла је Алана Армитаж.

У већини земаља југоисточне Европе ће између 1995. и 2035. удео особа старијих од 65 година у популацији бити два пута већи, а у некима и три пута, наводи се у извештају УН.

Мање радно способног становништва повлачи питање одрживости садашњег система социјалне заштите, па тако и пензионог система, наводи Армитаж.

Већина земаља већ трпи озбиљан мањак радне снаге који кочи економски раст и смањује наде да ће по развијености достићи западну Европу.

Miroslav
22.10.2019 • 13:34
hvala na mojoj fotografiji :)
EUR/RSD 117.5878
Најновије вести