ЈУРИЋ ОБЈАШЊАВА Зашто се чекало са активацијом система „Пронађи ме“; Нису хтели да угрозе живот детета

БЕОГРАД: Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић изјавио је данас, поводом нестанка двогодишње девојчице Данке Илић у Бањском Пољу код Бора, да је, с обзиром на узраст детета полиција имала сумњу да је отмица у питању и да би се пуштањем система "Пронађи ме" у јавност, у првом мементу нестанка девојчице, угрозио њен живот.
igor juric Fifa
Фото: Дневник/ В. Фифа

Како је рекао, брзина у овом систему јесте кључна, и критеријуми јесу били испуњени, али основни критеријум да се живот детета не угрози није био испуњен и то је оно што се чекало.

"У моменту када је пријављен нестанак, у року од сат времена је више од 200 припадника МУП-а било на лицу места. С обзиром на узраст детета није се мислило да ће дете моћи да оде даље и да ће они врло брзо, претражећи сам терен, пронаћи дете. Данас је обавештена цела Србија, и уколико је дете у Србији, а ја сматрам да јесте, биће пронађено, па ћемо касније анализирати да ли је могло боље", навео је он за К1 телевизију.

Коментаришући то што су неки грађани добили СМС поруку са информацијом о нестанку детета много касније, Јурић је рекао да Србија има проблем везан за техничку околност, а то је да мобилни оператери у Србији не могу да пусте више од 50.000 порука у минути због чега су оне сукцесивно стизале грађанима.

"Ради се на томе да се систем унапреди, имамо већ за 10 дана заказан састанак са Вибером поводом потписивања уговора што ће додатно унапредити систем. С обзиром да је ово први аларм 'Пронађи ме' и да је овај начин потраге први пут уведен у Србију, морам да кажем да је ипак добра ствар урађена. Неће бити добро урађено уколико се дете не пронађе", истакао је он.

Јурић каже да полиција сада неће дати било какве додатне информације да притом није потпуно сигурна да то неће угрозити потрагу за девојчицом, осим ако не буде потребе да таква информација, која би била изнета у јавност, помогне самој потрази.

"Ја сам био у току од момента када сам чуо да је дете нестало, то је било негде око 15 часова, већ тада сам разговарао са људима из радне групе који су радили на увођењу система 'Пронађи ме'. Била је велика дилема када се покренути упрвао због узраста девојчице и сумње да постоји могућност отмице и да се додатно не угрози живот детета. То је била околност која се чекала да систем не буде покренут раније", објаснио је он.

Одговарајући на питање који је то моменат када стручна лица одлучују да је потребно да се овај систем активира и који су параметри на основу којих се доноси та одлука, Јурић је истакао да је први кључни критеријум да је детету угрожен живот, напоменувши да само пуштање система у рад додатно не угрози живот детета.

Према његовим речима, уколико је дете млађе од седам година, систем се пушта у рад и нема препреке осим ако детету само пуштање система неће угрозити живот.

Фото: приватна архива

"Људи из МУП-а су ти који на терену процењују, гледају околности нестанка, шта може да буде околност нестанка. С обзиром да дете има две године, тешко је било помислити да је могло само да оде с тог места и да буде толико далеко да људи из потраге не могу да је пронађу. Тада је полиција чекала да види које су околности, разговарајући са сведоцима", објаснио је Јурић.

Како је навео, када је полиција, разговарајући са породицом установила све околности самог нестанка девојчице, и да пуштањем система "Пронађи ме" неће додатно бити угрожен живот детета, систем је пуштен у рад.

"Сада морамо да слушамо упутства МУП-а. Овај систем је замишљен тако да медији не треба на своју руку да ову објаву делите када ви мислите. Такође морамо да слушамо интрукције полиције на терену. Када говоримо о потрагама, нисмо имали ту транспарентост, људе који су руководили самим потрагама, то данас имамо. Данас ће људи и на терену добити информацију да ли треба да се организују", навео је он.

Дневник/Танјуг

EUR/RSD 117.0413
Најновије вести