Карантин за особе које улазе у Црну Гору из Србије

ПОДГОРИЦА: Особе које у Црну Гору улазе из Србије од вечерас ће бити упућиване у карантин, одлучило је данас црногорско Национално координационо тело за заразне болести (НКТ).
more crna gora
Фото: Youtube Printscreen

То тело је данас увело више епидемиолошких мера за целу Црну Гору, посебно за северни регион, преносе подгоричке Вијести.

"Уважавајући развој епидемиолошке ситуације у Републици Србији, одлучено је да сва лица која у Црну Гору улазе из те државе од вечерас буду упућивана у карантин", саопштено је из владе Црне Горе.

Црна Гора остаје опредељена да се не затвара за своје држављане, напомиње се у саопштењу, али се наводи да "стопа активних случајева у Републици Србији, поготово у подручју уз границу са Црном Гором, налаже најстрожи епидемиолошки надзор".

"Због тога лица која улазе у Црну Гору из Републике Србије до даљега неће бити упућивана у кућну самоизолацију већ искључиво у карантин у објектима које је држава одредила за ту меру", наводи се у саопштењу.

НКТ је одлучио да ће вртићи у Црној Гори од сутра поново бити затворени, а угоститељски објекти радиће до поноћи, преноси ЦДМ.

Како се наводи, мера ће се примењивати у наредних недељу дана, након чега ће, на основу анализе учинка мере и епидемиолошке ситуације, бити одлучено да ли ће примена мере бити продужена.

Како се додаје, привредна друштва, правна лица и предузетници који обављају угоститељску делатност у угоститељским објектима морају посебно повести рачуна о мерама које подразумевају највише четири особе за столом, осим чланова истог породичног домаћинства, као и на обавезу размака међу столовима од најмање два метра.

Због сложене епидемиолошке ситуације у северном региону, одлучено је да се у општинама Пљевља, Бијело Поље, Беране, Петњица, Андријевица, Рожаје, Плав и Гусиње рад свих угоститељских објеката обуставља на недељу дана, након чега ће бити процењен учинак мере и евентуално продужавање њене примене.

У општини Пљевља уводе се мере какве су 26. јуна уведене у Бијелом Пољу, а 2. јула у Беранама, које подразумевају забрану окупљања у затвореним и на отвореним јавним местима.

Такође, тим мерама предвиђено је да су верске заједнице обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да верске обреде у верским објектима обављају искључиво без присуства грађана.

Забрањен је превоз у путничком моторном возилу више од два одрасла лица у исто време, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке, као и кретање и задржавање више од два лица на отвореном јавном месту, осим чланова заједничког породичног домаћинства и лица која обављају редовне радне задатке.

Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном јавном месту, а забрањена су окупљања у објектима становања особама које нису чланови заједничког породичног домаћинства.

Формирани су посебни тимови који ће већ од сутра боравити у општинама северног региона ради помоћи, координације и консултација са локалним властима и медицинским стручњацима са циљем што бржег и квалитетнијег превладавања последица ширења коронавируса у том региону.

НКТ је, такође, одлучио, на предлог полиције, да се дозволе за боравак странаца у Црној Гори, које су истекле, сматрају важећим до 30. септембра 2020. године уколико особа на коју се дозвола односи задовољава све остале законом предвиђене услове.

Одлучено је да се, након претходних сличних мера које су доношене у време епидемије, и након данашње мере, важење дозвола за боравак странаца након 30. септембра неће на овакав начин продужавати.

За среду је заказан састанак представника НКТ, Државне изборне комисије, надлежних државних институција и невладиних организација које се баве изборним условима, на тему мера које је потребно донети како би на предстојећим изборима био омогућен неометан изборни процес у околностима проширене инфекције корона вирусом.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести