КЦВ: Решење за честе и јаке болове у костима и мишићима

НОВИ САД: Пацијенти који дуго имају учестале и хроничне мускуло-скелетне болове, који могу да буду и изузетно јаки, а не могу да добију адекватну терапију и дуго трагају за решењем својих мука, коначно решење могли би да добију у Амбуланти за мултимодалну терапију бола Клинике за медицинску рехабилитацију Клиничког центра Војводине.
dr snezana tomasevic todorovic
Фото: Dnevnik (Lj. Petrović)

Управница Клинике професорка др Снежна Томашевић Тодоровић каже како су им пацијенти често старији људи, али и жене у четрдесетим годинама.

Најчешће су то пацијенти с хроничким мускуло-скелетним болом, који је последица дегенеративних обољења зглобова, кичменог стуба, или са болом који је последица обољења, односно повреда мозга или периферних нерава. Чешће су то пацијенти старијег животног доба, али и жене које имају око 40 година, са фибромијалгијом, што је хронична, широко распрострањена болест целог тела. Оне осећају замор, отежано функционисање, проблеме са спавањем, са честим депресијама које имају због тог стања, каже др Томашевић Тодоровић.

Амбуланта постоји од августа 2017, а преглед пацијентима могу да закажу лекари опште праксе или физијатри, у ИЗИС. Годишње у овој Амбуланти може да се лечи око 1.100 болесника.

Процена бола одређује се применом унидимензијалних и вишедимензијалних скала, што зависи од когнитивног стања пацијената. Они попуњавају упитник, самостално или уз помоћ медицинских сестара или лекара, а потом се због детаљније анализе бола ради квантитативно-сензорно тестирање. Тиме се објективније процењује бол у односу на скале које се користе. Постоји апарат којим се мери праг бола на различите стимулансе, као што су топло-хладно и вибрације, објашњава управница Клинике за рехабилитацију.


Уведена Дневна болница

У Клиници за медицинску рехабилитацију годишње се амбулантно прегледа око 14.200 пацијената, а на болничком лечењу имају око 1.700 болесника. Ове године увели су Дневну болницу и план је да кроз њу месечно прође 30, односно 360 болесница годишње.

Управница Клинике истиче да пацијенти тако могу током дана, од 7 до 15 часова, да обаве све дијагностичке прегледе и терапијске процедуре на једном месту. Међу терапијама биће и хидро-терапија, односно коришћење базена чије реновирање је у току и требало би да буде готово до краја овог месеца.


Фото: Dnevnik (Lj. Petrović)

Након тога, може да се процени да ли постоје проблеми не само на нивоу периферних рецептора, него и структура које учествују у преносу бола. Због тога се утврђују врсте бола и тако се одређује права терапија.

Осим лекова, пацијенте укључујемо у мултимодални програм, који омогућава и консултације и подршку психолога, као и едукације физиотерапеута о правилном извођењу и адекватном вежбању у складу са стањем. Укључујемо им и различитефизикалне процедуре, међу којима је и хидротерапија, објашњава професорка Томашевић Тодоровић.

Од прошле године увели су и терапију огледалом, која се примењује код пацијената који имају такозвани “фантомски бол”, код оних с комплексним болним стањем и болом код пацијената који су доживели мождани удар, па не могу да поврате функцију руке или ноге.

Та терапија захтева време и активну сарадњу са доктором, а даје добре резултате. Долази до смањења бола и побољшане покретљивости. То је део радне терапије и ради се један сат са сваким пацијентом, напомиње др Томашевић Тодоровић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести