Кисић: Србија земља која избеглице дочекује раширених руку

БЕОГРАД: Србија је пријатељска земља, која све избеглице дочекује раширених руку, поручила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић на отварању изложбе поводом 20. јуна - Међународног дана избеглица ‘‘Шта су са собом понели’‘, коју је у Етнографском музеју организовао УНХЦР.
kisic tepavcevic
Фото: Tanjug (video)

Кисић је истакла да Србија са многобројним партнерима, од којих је један од најважнијих УНХЦР, развија и унапређује нове моделе и механизме подршке и помоћи свим људима и додала да је Министарство значајан актер у том процесу, нарочито када је у питању социјална заштита и заштита малолетника без пратње.

Кисић је навела да је од 2015. године до данас више од 10.000 малолетника без пратње било збринуто од стране државних органа Републике Србије, док је скоро 1.000 било смештено у установама социјалне заштите, саопштено је из ресорног министарства.

Кисић је додала да државни органи од марта ове године активно раде са избеглицама из Украјине који су смештени у колективним центрима, а посебно на укључивању избеглица на тржиште рада, у складу са међународним и домаћим стандардима.

Кисић је рекла и да се ове године навршило 30 година од како је и она као избеглица напустила свој дом.

‘‘Време неумољиво пролази, а оно што из личног искуства и искуства огромног броја избеглица широм света могу да кажем је да избеглице, осим тих пар ситница које понесу са собом, носе и своје срце, душу, не желе никога да угрозе, не желе никоме ништа да узму, већ само желе шансу да нормално живе’‘, рекла је Кисић.

EUR/RSD 117.2821
Најновије вести