Кисић: Вакцинисано 2,6 милиона људи, али још није довољно

БЕОГРАД: Министарка и чланица Кризног штаба др Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас да је прву дозу вакцине примило 49,7 одсто пунолетног становиства, што је 2.684.245 грађана.
2
Фото: Tanjug/ Zoran Žestić
Обе дозе примило је 47,6 одсто или 2.572.636 грађана, рекла је Кисић Тепавчевић новинарима након седнице Кризног штаба.
"Више од 2,6 милиона грађана је вакцинисано макар једном дозом, али то још није довољно да бисмо спречили ширење болести. Вакцинишите се", апеловала је министарка.
Она је додала да 52 јединице локалне самоуправе имају обухват вакцинације већи од 50 одсто, док је у 11 локалних самоуправа обухват близу 50 одсто.
“Да бисмо дочекали јесен што јачи, сада треба да се вакцинишемо”, поруцила је Кисић Тепавчевић.
"Вирус је још увек ту. Време је годишњих одмора, али вирус није не одмору. Сваког дана бележимо пораст броја потврђених новоинфицираних грађана. Не ради се о драматичном порасту, али јесте пораст који би требало да нас забрине и да нам укаже да врло лако епидемиолошка ситуација може да измакне контроли", рекла је Кисић Тепевчевић.
Она је још једном позвала све који се још увек нису вакцинисали да то учине што пре, додајући да су то пре свега млађе особе.
Навела је да је вакцинисан тек сваки пети грађанин млађи од 30 година.
"Јесмо причали претходних месеци да они нису представљали приоритетну групу и да уколико дође до заражавања по правилу или неће имати никакве клиничке манифестацие или ће се углавном радити о блажим клиничким облицима, али смо нажалост видели ситуације када то није тако и када се чак и у овој групи обољевање завршило смртним исходом", рекла је Кисић Тепавчевић.
Истакла је да је дошло време да се вакцинише и тај најснажнији део наше популације који по правилу има најјачи имунитет, али су они, додала је, значајни преносиоци болести.
Седнице чешће, одлуке ће зависити од епидемиолошке ситуације
Министарка и чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да ће доношење наредних мера за борбу против корона вируса зависити од епидемиолошке ситуације у том тренутку.
"Састанке Кризног штаба сада ћемо имати чешће и одлуке ћемо доносити у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације", рекла је Кисић Тепавчевић новинарима након седнице Кризног штаба у Палати Србија.
С тим у вези, навела је да ће искључиво од епидемиолошке ситуације зависити како ће изгледати школска година која почиње 1. септембра, те да ће дефинитивна одлука о томе бити донета у недељи непосредно пре планираног почетка школске године.
"Какав ће да буде начин одвијања наставе зависиће од епидемиолошке ситуације која буде непосредно пре тога", рекла је Кисић Тепавчевић.
На питање да ли сматра да делом сноси одговорност за пораст броја новозаражених, јер је Кризни штаб попуштањем мера дао "зелено светло" и младима да излазе у град, на фестивале...а са друге стране млади неће да се вакцинишу, Кисић Тепавчевић је рекла да се са вирусом боримо јако дуго и да се крај не види, те да вирус не можемо да победимо без вакцинације.
"Све више научника, истразизвача, лекара говори да ћемо вероватно са овим вирусом још дуго живети, али оно што је велика разлика у односу на прошлу годину је што сада имамо вакцину и колико год да су опште мере превенције (ношење маске и држање физичке дистанце) ефикасне не можемо да победимо вирус без вакцинације", рекла је министарка.
Поручила је да морамо да научимо да живимо са корона вирусом, али да морамо да имамо и личну и колективну одговорност.
Додала је да ће, уколико се у Србији погорша епидемиолошка ситуација, морати да буду донете мере које се доносе и у другим земљама у којима је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.
"Надамо се да то тога неће доћи и да ће се вакцинисати највећи број грађана, пре свега младих који то до сада нису урадили", рекла је министарка и поручила:"Од нас много зависи. У најбољем случају, неће се ни десити нови талас уколико се вакцинише највећи број нас који то до сада није урадио и спремно дочекамо период када је највећа вероватноћа преношења респираторних инфекција".
На питање да ли се размишља о обавезном увођењу вакцинације за неке групе, Кисић Тепавчевић је рекла да сигурно нема горе казне ни за кога од нас од тога да се разболимо и пренесемо инфекцију на некога кога волимо, те да у најгорем случају дође до смртног исхода.
"То је најгора казна за свакога тако да било каква друга обавеза или санкција, када се пореди са могућношћу да се разболите од вируса који можете да превенирате, а од кога уколико то не урадите можете да умрете или пренесете инфекцију на друге, мислим да је безвредно било какво поређење", рекла је Кисић Тепавчевић.
Поновила је да је вакцинација лична одговорност и лична заштита, али да на тај начин штитимо и све око нас.
 
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести