Кон: Треба обуздати стрепњу због вируса

БЕОГРАД: Члан Кризног штаба епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да су његова и забринутост медицинских чланова Кризног штаба о новом таласу корона вируса на врхунцу, али да треба обуздати анксиозност грађана, која је највећа код старијих особа.
Predrag Kon/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Предраг Кон

„То не значи да ми нашу забринутост треба да пројектујемо даље. Желимо, ипак, да им пошаљемо прилично јасну поруку, првенствено у вези мера. Пре свега ношење маски, али и држање дистанце, рекао је Кон у емисији "Пробуди се" Нове С.

Говорећи о све већој анксиозности код грађана Србије, Кон је рекао да је, према неким анализама које су рађене, сваки други грађанин Србије анксиозан, а највише они који се највише и штите – старији. Према његовим речима, јасно се види раст позитивности на корона вирус из недеље у недељу.

„Говорим за све оне који су у ковид амбулантама дефинисани као сумњиви тако да је то прошле недеље достигло више од 21 одсто. Код једног малог броја људи постоји прави, рекао бих, бојкот по питању коришћењу заштите“, рекао је Кон.

Он је додао да Кризни штаб ни на ванредној седници није успео да се договори како ће се решити проблем окупљања великог броја људи у клубовима.

„Нисмо успели да нађемо модел надзорног система за институције и индустрију забаве и ту постоји мањи проценат људи који су руководиоци тих објеката и који све мере игноришу. Како допрети до њих - то ће бити задатак у наредном периоду, а ми тек улазимо у погоршање ситуације“, упозорио је Кон.

Он је рекао и да се сваког дана прима до 30 или 40 људи више него што буде отпуштено из болница и да ће за 10 дана то ће бити 300 или 400.

„То што ври у Европи треба да нам каже колики је потенцијал овог вируса - знатно већи него у јуну и јулу. Може се можда рећи и да је нешто имунитета код нас развијено, после оног удара у јулу, али не треба се опуштати“!, поручио је Кон.

 

 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести