Кузмановић: "Победник" у лошем стању

СМЕДЕРЕВО: Вајар Зоран Кузмановић изјавио је данас за Н1 да је скулптура "Победника", симбола Београда, у лошијем стању него што се претпостављало.
beogradski pobednik
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Завод за заштиту споменика културе града Београда организовао је медија дан у атељеу Кузмановића како би јавност добила увид у реконструкцију и рестаурацију "Победника".

Скулптура Победника скинута је прошле недеље, а у међувремену је установљено да је прекривена дебелим слојевима чађи, на њој се налазе рупе од гелера из Другог светског рата, а мач и орао које "Победник" држи су се расклимали.

Кузмановић је нагласио да ће најзахтевнији део реконструкције бити да се обезбеди добра статика и стабилност скулптуре.

Најважнији корак у овој ситуацији и разлог због којег је ова скулптура морала да силази са постоља је тај да треба урадити добру статику, добру везу направити између сцулптуре и постамента, нагласио је Кузмановић.

За ту прилику, додао је он, уградићемо конструкцију од нерђајућег челика унутар скулптуре и на тај начин ћемо обезбедити да споменик дуго стоји и да буде далеко време када ће бити поновна реконструкција.

Предвиђено је да споменик буде враћен на Калемегданску тврђаву за нешто мање од четири месеца, а како напомињу у београдском Заводу за заштиту споменика културе, осим санације оштећења, неће бити рађене никакве промене на њему.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести