Лизаре у Каћу добиће пут и јавну расвету

Ромско насеље Лизаре у Каћу ће после 40 година добити пут. Из насеља ће бити уклоњене дивље депоније, поправиће се улична расвета, а следеће године ће почети озелењавање. 
U romskom naselju Lizare u Kaću Foto: privatna arhiva
Фото: У ромском насељу Лизаре у Каћу Фото: приватна архива  

Насеље Лизаре је ових дана, упркос киши, оживело. Радници новосадског ЈКП „Градско зеленило” започели су чишћења шибља и другог дивљег растиња, а возила ЈКП „Чистоћа” су односила све што је посечено. Улазак машине за земљане радове се очекује ових дана. Становнике насеља, и младе и старе обрадовала је чињеница да Град Нови Сад, у оквиру детаљног уређења Каћа, у шта је, по речима председника месне заједнице Уроша Лончара уложено више од три милиона евра, није заборавио ни на људе који живе на маргини живота,      

– Више од 40 година станујем у овом насељу – рекла нам је Нада Кнежевић. – Ту сам одрасла, ту је живела и живи моја породица. Први пут да неко од надлежних мисли и о нама. Веома нам је важно што ћемо сад добити пут. Наша деца више неће блатњава ићи у школу, у насеље ће моћи да уђу возила Хитне помоћи сваки пут када је некоме потребна лекарска помоћ, без обзира на временске прилике. Хвала Граду Новом Саду и градоначелнику Милошу Вучевићу што нисмо заборављени.

Мали Алекса, седмогодишњи житељ ромског насеља, јесенас је кренуо у први разред. Радознало је посматрао дешавања у својој улици. У једном  тренутку нам је пришао да каже да воли што ће у његовој улици бити направљен пут, да би променио тему питањем да ли смо деци донели пакетиће.

– Добићете за Нову годину – обећала му је посланица Скупштине Војводине Јелена Јовановић, представница Рома у Српској напредној странци која обилази ромска насеља у Војводини да би могла што реалније указати органима власти на горуће проблеме својих сународника.

– Долазак у Каћ, у насеље Лизаре, потврда је жеље ромског становништва да живи у условима као и други људи, али и спремности Града Новог Сада, посебно градоначелника Милоша Вучевића, да први пут после 40 година помогне и овим људима да живе животом достојним човека – навела је Јелена Јовановић. – Осим изградње пута и уклањање дивље депоније, у насељу ће коначно бити сређена и улична расвета. Све то доприноси квалитетнијем живљењу и у том делу Каћа.     

Она је казала и да су већ утврђени планови за наредни период и да су планирани садња дрвећа и легализација објеката, не само у Лизарима него и у насељима у Бегечу и Ковиљу.

– Свега тога не би било без подршке Града Новог Сада, локалних установа и месне заједнице. Роми имају будућност на нашим просторима за достојанствен живот јер имају директну подршку органа власти, што ће, сигурна сам. Роми знати и да цене – нагласила је Јелена Јовановић.

        Е. Марјанов  

Пројекат „Толеранција и разноликост удружене у заједнички живот Војводине” реализује „Дневник” уз подршку  Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и верске заједнице.

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести