Малолетници чине око 40 одсто жртава трговине људима

БЕОГРАД: Око 80 одсто идентификованих жртава трговине људима у Србији су жене и деца са ових простора, а сексуална експлоатација је најзаступљенији вид искоришћавања, саопштила је невладина организација Астра поводом Светског дана борбе против трговине људима.
r
Фото: pixabay.com

Развој нових технологија, а нарочито друштвених мрежа, олакшао је, убрзао и учинио мање видљивим процес регрутације жртава, а измењене политичке околности и сиромаштво допринели су масовним покушајима да се на непроверене и често рискантне начине дође до бољег живота.

Због тога око 80 одсто идентификованих жртава у Србији чине жене и деца са ових простора, док су раније то махом биле стране држављанке.

Најзаступљенији је вид експлоатације је сексуална експлоатација, док последњих година убрзано расте и радна експлоатација.

Посебно је алармантна чињеница да проценат заступљености малолетника у укупном броју идентификованих жртава из године у годину расте и тренутно износи око 40 одсто од укупног броја свих жртава. 

Старосна граница деце увучене у ланац трговине људима све је нижа, па је са 15, 16 година пала на 12, 13. 

АСТРА наводи да је неопходан хитан, снажан и синхронизован одговор свих актера на пољу борбе против трговине људима у циљу ублажавања тог проблема. 

Позивају све актере да у наредном периоду заједничким снагама и напорима допринесу појачању превентивних мера и учине све да онима који су успели да се ослободе ланаца трговине људима пруже адекватну подршку, поврате веру у људе и систем и помогну им да остваре своје право на достојанствен живот. 

АСТРА наводи да је од почетка свог рада 2002. године до данас путем СОС телефона примила више од 37.000 позива које је упутило око 5.600 особа и на основу тога помогла 500 жртава трговине људима.

EUR/RSD 117.5885
Најновије вести