Мањка нам и општа писменост, а не само дигитална

Фондација Регистар националног интернет-домена Србије (РНИДС) и Интернет друштво Србије (ИСОЦ РС) организовали су у уторак скуп посвећен напретку интернет приступа у

Србији. Учесници скупа били су домаћи и међународни стручњаци из области електронских комуникација и Интернета.

Први део скупа био је посвећен проблемима дигиталне писмености, стањем интернет приступа и инфраструктуре у Србији и региону.

- Грађани Србије су већином дигитално писмени, али смо у односу на земље Европе далеко испод просека – рекао је Душан Стојичевић, председник УО РНИДС-а. По његовим речима, Србија се не издваја много од региона, али је поражавајућа чињеница да скоро 160 хиљада људи није само дигитално, већ суштински неписмено.

- Трећина грађана једва да има основно образовање, док половина има средњу школу. Јасно је да је проблем дубљи од саме дигиталне писмености. Дигитална писменост је само део писмености која мањка у Србији - оценио је Душан Стојичевић, председник УО РНИДС-а. Према његовим речима, РНИДС, кроз сарадњу са државним и невладиним организацијама, организацијом едукативних скупова и догађаја, ради на унапређењу Интернета у Србији, како би га учинили бољим за појединце и целу заједницу.

Према подацима Републичког завода за статистику, у 2013. у Србији је нешто више од половине домаћинстава поседовало интернет прикључак (55,8 одсто), што је мање од просека Европске уније, који је у истој години износио 68 посто. Такође, велики јаз постоји у погледу поседовања интернет прикључака када се погледа структура домаћинстава према висини месечног прихода.

Међу корисницима интернета у Србији, 25,3 посто има високо и више образовање, 62,7 посто средњег је образовања, док 12 посто власника интернет прикључка има образовање ниже од средњег. У 2013, 76,6 одсто запослених  користило је интернет, наспрам 49,1 одсто незапослених и 20,5 одсто осталих, међу које спадају и пензионери.

Федерик Донко из ИСОЦ Европског бироа говорио је на тему интернет политике у Европској унији, а панел је настављен дискусијом на актуелну тему приватизације Телекома Србија и развоја електронских комуникација. Учесници панела су водили живу дискусију о томе шта су добре а шта лоше стране продаје Телекома приватној компанији. Било је речи и о перспективама развоја широкопојасног приступа интернету и приватности.

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести