Матић: Постоји могућност да ЕУ скине Србију са "зелене листе"

БЕОГРАД: Министарка за трговину, туризам и телекомуникације Татјана Матић каже да због погоршавања епидемилошке ситуације прети могућност да ЕУ скине Србију са "зелене листе" за улазак у земље чланице, као и да ће са растом бројева Европска комисија и земље ЕУ пооштравати услове.
2
Фото: Танјуг/ јадранка Илић

Матићева је за ТВ Танјуг прокоментарисала то што је Министарство здравља Кипра саопштило је да је Србија скинута са "зелене листе" и стављена на "наранџасту", што значи да је нашим грађанима за улазак у ту земљу неопходна негативан ПЦР тест не старији од 72 сата или потврда о вакцинацији, наводећи да ће се вероватно тако понашати и друге земље ЕУ.

"То што више нисмо на "зеленој листи" не значи да можемо да отпутујемо на Кипар већ само да су услови пооштрени", рекла је министарка.

Такође, мишљења је да ће ЕУ "пресек" вероватно правити у септембру и да се чека завршетак туристичке сезоне из економских разлога.

"Мислимо да ће у септембру доћи до ревизије тих одлука, а на нама је да апелујемо да је вакцинација једини излаз из ове ситауције", каже Матићева и додаје да и у земљама ЕУ имају проблем да мотивишу своје грађане да се вакцинишу.

Када је реч о "зеленим пропусницана" које уводе земље ЕУ, наводи да лично одавно размишља о томе, али да она не доноси ту одлуку, као и да ће се о томе расправљати на Кризном штабу.

"Много чинилаца утиче на то. Нисмо предлагали то још увек, јер смо имали доста добар план и вакцинацију. Све док је била масовна вакцинација није било потребе за тим", навела је она.

Каже да јој се чини да ЕУ иде у правцу да се направи дистинкција између оних који су вакцинисани и да је то и по њеном мишљењу можда једини начин, тако да ће они који нису вакцинисани моћи да путују, али да неће моћи да оду у ресторан нити у музеј, нити да присуствују неком концерту и слично.

"Мислим да је то можда једини начин на који ће Европа морати да се избори са овим негативним трендом када је реч о вакцинацији", додала је министарка.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести