Ментално здравље национални капитал 

БЕОГРАД:  Ментално здравље представља национални капитал, а ментални поремећаји су на самом врху узрока нестабилности и нарушеног квалитета живота због чега је САНУ одлучила да својим научним знањем помогне у превенцији тог здравственог проблема, поручено је да данашњег форума о менталном здрављу ''Нема здравља без менталног здравља'' одржаног у САНУ.
Forum o mentalnom zdravlju u SANU-u foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Председник САНУ Владимир Костић навео је да је идеја петог састанка под називом Проблеми јавног здравља у Србији фокусирање на теме које потресају друштво драматичније него, како је навео, политичке међуигре.

''''Овде се ради о питању живота и смрти, квалитета живота, коначно и менталног стања у једном друштву. Пре две године започели смо нешто што смо желели да постане традиција иза које остају монографије које ће сведочити како смо у једном времену оцењивали свет око нас'''', рекао је Костић.

Он је додао да после сваког таквог скупа излазе одређене тезе које, како каже, покушавају да поделе са владиним и невладиним организацијама с циљем да се усагласи њихово заједничко деловање.

Председник Академијског одбора за биомедицинска истраживања Љубисав Ракић рекао је да идеја скупа није да то буде симпозијум или конференција о задатом проблему него, како је истакао, да се прилагоде основних знања о психијатрији захтевима јавног здравља и предлозима за бољу организацију у здравственој служби. 

''''Положај науке у веку који је почео има за циљ да мења методологију. Уместо да изучавамо зашто се нешто догодило, треба да се крећемо у правцу предикције и изучавања оног шта би се могло догодити'''', рекао је Ракић.

Секретар Одељења медицинских наука САНУ Драган Мицић нагласио је да је данашњи скуп посвећен менталном здрављу потребнији друштву више него икада с обзиром на време у којем живимо. 

''''Основна идеја је била да понудимо експертско знање САНУ ширем кругу учесника с једне стране кроз организовање оваквих форума, а с друге стране кроз публиковање монографије. Покренута је едиција у којој ће бити публиковани сви скупови и остаће као трајно сведочанство'''', навео је Мицић.

Осим академика и стручњака из Србије, на форуму који је организован у сарадњи са Удружењем психијатара Србије гости предавачи били су директор Програма за ментално здравље Регионалне канцеларије СЗО Данијел Кишолм из Копенхагена и председник Удружења за побољшање програма за ментално здравље из Женеве.

Према подацима Светске здравствене организације једна од четири особе у току живота оболи од неког менталног поремећаја као што је депресија, анксиозност, злопупотреба супстанци, поремећаји исхране...

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести