Миса за страдале у поплавама, амбасаде захвалне Србији

БЕОГРАД: Београдски надбискуп Станислав Хочевар служио је вечерас у Катедрали Узнесења блажене Ðевице Марије мису за све настрадале у природним катастрофама у Немачкој и суседним земљама, а амбасадори који су јој присуствовали изразили су огромну захвалност и њему и Србији на пруженој подршци.
hocevar
Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bg
На миси, којој су присуствовали заменице немачког и аустријског амбасадора Доротеа Гизелман и Сабине Кројшенбрунер, амбасадори Белгије и САД Адам Кунрад и Ентони Годфри, као и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, надбискуп је најавио да ће се у недељу 1. августа на мисама прикупљати "материјални дарови" за најтеже погођене у природним несрећама у западној Европи.
"Биће то тек кап у мору потреба, али и важна потврда духовног уједињења и повезаности са страдалим у Немачкој, Холандији, Белгији, Луксембругу, Аустрији...", рекао је надбискуп Хочевар.
Амбасадор Кунрад и заменица Томаса Шиба подсетили су да су народи њихових земаља дубоко потресени несрећом која их је задесила - до сада невиђених размера - поплавама у којима је у Немачкој живот изгубило 175 људи, а у Белгији 38, док се петоро још воде као нестали.
"Дубоко смо импресионирани спремношћу Србије и многих земаља да нам понуде помоћ. Србија зна за слична разарања 2014. године, када смо бил уз вас, а сада смо ми ти који доживљавамо огрому солидарност и помоћ од Србије и српског народа", рекла је Доротеа Гизелман.
Кунрад је нагласио да њихова туга не зна за границе и у име земаља Бенелукса захвалио Србији на подршци. На српском је говорио и о сличној тешкој ситуацији кроз коју је прошла и Србија, али и о потреби да се предузму кораци како би се сличне катастрофе спречиле или бар уманиле.
Према амбасадоровим речима, биће тешко да се санирају последице и патња људи, али ће се нација удружити и добро је, како је додао, што се већ пријавило 14.000 волонтера.
Новац за настрадале током поплава у Немачкој, Холандији, Белгији, Луксембургу и Аустрији прикупљаће се у акцији "Европа с нама, ми са Европом" и преко Каритаса, хуманитарне организације Католичке цркве, на чијем је челу у Србији надбискуп Хочевар.
EUR/RSD 117.5782
Најновије вести