Многи на интернету траже љубав, а некад је и нађу

У Србији тренутно постоји на десетине сајтова за упознавање који постају све популарнији, а истовремено расте и број корисника њихових услуга. Иако већина оних са којима смо разговарали сматрају да мањак слободног времена и корона утичу на то, да се за сродном душом сада трага на сајтовима који то нуде, психолози апелују на опрез.
т
Фото: Pixabay.com

-Дуго година сам била сама, па сам одлучила да покушам да пронађем неког с ким бих могла трајати у двоје. Десило се да сам се дописивала са неколико мушкараца, али је нажалост добар број њих био ожењен, па сам од тога одустала. Било је и непристојиних понуда, али сам била веома обазрива и нико није злоупотребио мој број телефона- каже Кристина Г.

Њена познаница упознала је момка из Македоније, са којим је данас у браку и имају девојчицу од четири године.

- Имате могућност да оставите своје податке и жеље, па вам се на основу тога јављају особе. Морам рећи да је свега било у инбоксу, али када направите селекцију и знате шта вам је циљ, онда на такве ствари ни не обраћате пажњу. Ми смо се најпре дописивали, а након два месеца размењивања порука, одлучили смо да попијемо кафу. Муж је родом из Македоније, али је послом био у Новом Саду, где је и остао. Морам признати да ме је било и страх, да ме је трема дрмала…свашта је ту било. Међутим, просто смо се пронашли. Њему и мени је било превише изгубљеног времена са погрешним људима, били смо у зрелијим годинама и некако се све поклопило, па смо основали породицу - каже Бојана К.   

Психотерапеут Александар Шибул каже да комуникација и потреба за блискошћу, припадањем и љубави представља бит, основу нашег постојања, а да смо се сви запитали како ће заправо изгледати тај сусрет с  особом која ће уносити лепоту у нашем животу.

- Мада треба почети од нас самих и поставити питање себи колико смо ми урадили на свом развоју, својој зрелости и колико смо постали мудри да реално проценимо себе и друге. То је кључ, а остало је методологија упознавања. Савремено доба је довело да преко интернета и различитих апликација можемо упознати себи блиску особу. Али проблем је ако се комуникација своди само на писану размену, тад губимо 90 одсто комуникације: - не видимо, не чујемо другог, добијамо само сиров садржај… Ово је моменат када нам се неко са друге стране може представити, како његова фантазија жели. Зато, када кроз преписку стекнемо утисак да нам је особа блиска треба затражити и аудио и видео контакт. То је процес, али он ће нам повећати вероватноћу да не погрешимо. Остали ток сусретања ће имати след као и када се упознамо на било ком другом месту. Дакле, битни су наши и мотиви другог за врстом сусрета. Последња истраживања нам казују да су многе озбиљне и квалитетне везе и бракови у савременом добу настале иницијалним упознавањем преко интернета – каже Шибул.

Први сајт за упознавање основао је Американац Гери Кремен пре две деценије, а истраживања на западу су показала да око 50 одсто корисника интернета сматра да је једноставније наћи партнера онлајн него у стварном животу.  У Србији је тај проценат нешто мањи, али у сталном порасту. Статистика каже да је 20 одсто корисника интернета бар једном пронашло партнера преко мреже.

Студије британске интернет странице странице „Хармони“ су показале да ће се највећи број љубавних парова у следећих двадесетак година упознати преко интернета, док ће се смањити број упознавања потенцијалних партнера у изласцима, на послу или преко пријатеља. Ово истраживање такође тврди да ће се до 2031. године око 38 одсто парова упознати у виртуелном свету, а до 2040. чак 70 посто њих. Разлог тога је што људи имају све мање слободног времена, а интернет је наметнут порастом паметних телефона. Такође се предвиђа да ће највише парова који су се упознали онлајн бити у четрдесетим и педесетим годинама 21. века.

 Слађана Аничић Илић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести