На списку 7 нових и 6 потенцијалних образовних профила

Од 27. септембра сви заинтерсовани послодавци који желе да се укључе у модел дуалног образовања за наредну школску годину могу поднети пријаву, кажу у Привредној комори Србије.
d
Фото: Приватна архива

Послодавци се пријављују путем специјализованог веб портала ПКС  http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ на којем креирају профил компаније и на једноставан начин, у три корака, подносе пријаву за укључивање у модел дуалног образовања.

У модел дуалног средњег стручног образовања у Србији тренутно је укључено скоро 900 послодаваца, а дуално образовање у овој школској години похађа око 6.900 ученика у 74 школе. Послодавци су најзаинтересованији за дуални модел у Јабланичком и Пчињском округу, Јужнобачком, Шумадијском и Поморавском, као и у Београду. Први кораци у развоју овог модела учињени су још 2013. године и до 2016. године већ је било 400 ученика који су се школовали за један од три образовна профила (бравар-заваривач, индустријски механичар и електричар) у 16 школа и 40 компанија. До сада је више од 3.000 ученика у Србији завршило школовање по дуалном моделу образовања, а око 70 одсто њих се запослило у струци.

Од следеће, школске 2022/2023, у понуди за реализацију по дуалном моделу ће се, поред постојећа 52 образовна профила, наћи и седам нових: електротехничар телекомуникација, руковалац пољопривредне механизације, кулинарски техничар, водоинсталатер, техничар индустријске роботике, галантериста и израђивач хемијских производа. Пријаве послодаваца отворене су до 30. новембра 2021. године. Послодавци подносе Изјаву о спремности за укључивање у дуално образовање и Захтев за акредитацију. Пратећу документацију за акредитацију послодавци достављају најкасније до 15. децембра, електронским путем на мејл: јасмина.лимониЖпкс.рс или на адресу Привредне коморе Јужнобачког управног округа, Народног фронта 10, Нови Сад.


Модеран тренинг центар

Министарство просвете недавно је најавило да ће основати модеран тренинг центар за дуално образовање кадрова за потребе железнице. Ово министаство у најмодернију опрему и развој тог центра уложиће пет милиона евра, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић. Министар Ружић је потписао Меморандум о сарадњи са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и најавио да се у образовање кадрова за потребе железница од наредне године уводи дуално образовање, која подразумева и учење кроз рад у компанијама железница Србије. Средствима која ће бити уложена у Тренинг центар биће набављена најмодернији стационарни симулатори целе кабине за управљање возовима за машиновође, како на железници, тако и у трамвајском саобраћају. Ови симулатори целе кабине, како је рекао, пандан су већ познатим симулаторима које користе пилоти Ер Србије већ годинама и какве има наша Ваздухопловна академија. Биће набављене и друге врсте симулатора за све учеснике у праћењу возова и трамваја (компактни симулатори за обуку, Нано симулатори, Виртуални симулатори реалног окружења).


Списак садржи 59 профила, међу којима су оператер основних грађевинских радова, руковалац грађевинском механизацијом, електричар, електромонтер мрежа и постројења, електротехничар информационих технологија, техничар мехатронике, сервисер термичких и расхладних уређаја, монтер телекомуникационих мрежа, авиомехатроничар, авио-техничар, авио-техничар за ваздухоплов и мотор, авио-техничар за електронску опрему ваздухоплова,авио-техничар за електро опрему ваздухоплова, бравар-заваривач, индустријски механичар, машински техничар за компјутерско конструисање, механичар моторних возила, оператер машинске обраде, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина, мехатроничар за радарске системе, мехатроничар за ракетне системе, мехатроничар за транспортне системе аеродрома, месар, оператер у прехрамбеној индустрији, пекар, прехрамбени техничар, виноградар-винар, пољопривредни техничар, техничар ваздушног саобраћаја, техничар ваздушног саобраћаја за безбедност, техничар ваздушног саобраћаја за спасавање, техничар за логистику и шпедицију, техничар за безбедност информационо-комуникационих система у ваздушном саобраћају, модни кројач, индустријски кројач, техничар моделар одеће, механичар текстилних машина, обућар, конобар, кувар, посластичар, трговац, туристичко-хотелијерски техничар, трговински техничар, оператер за израду намештаја , техничар за обликовање намештаја и ентеријера, столар, техничар за дигиталну графику и интернет обликовање, техничар за полимере, пластичар, техничар штампе, техничар за оперативну форензику,

Привредна комора Србије направила је и списак потенцијално нових профила: електротехничар телекомуникација; руковалац пољопривредне механизације; кулинарски техничар; водоинсталатер; техничар за индустријску роботику; галантериста; израђивач хемијских производа. Од предузетника и компанија зависи хоће ли и како ће се укључити у процес дуалног образовања.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести