На трансплантацију органа у Србији чека 2.000 пацијената

БЕОГРАД: На пресађивање органа у Србији чека око 2.000 пацијената, од тога половина чека на трансплантацију рожњаче речено је на данашњем скупу, са којег је поручено да мора да се ради на подизању свести код породица о значају давања сагласности да се донирају органи преминулог члана, чиме би се спасао велики број живота.

Доктор Војислав Радосављевић из Управе за биомедицину Министарства здравља рекао је да у Србији између 700 и 800 људи чека на трансплантацију бубрега, 60 на трансплантацију јетре, 40 на трансплантацију срца, а око 60 пацијената на трансплантацију плућа.

"Министарство здравља доживљава то као значајну ствар без обзира на то колики број пацијената чека на трансплантацију, ми морамо да дамо све од себе и да радимо исто за пет као и за 1.000 пацијената", казао је Радослављевић на скупу у Београду о трансплантацији органа, поводом обележавања Европског дана донора.

Радосављевић је казао да половина од 2.000 пацијената чека на трансплантацију рожњаче и додао да се нада да ће у наредном периоду бити направљени велики помаци у тој области.

Он је навео да је трансплантација плућа технолошки захтевнија од осталих и истакао да тим за плућа у Клиници за плућне болести и Клиници за грудну хириргију ради пуно на едукацији како би се остварила прва трансплантација плућа следеће године.

"До нове године оцекујемо да разрешимо суштинске проблеме у нашем систему да то заживи и да активно кренемо у тај процес", казао је Радосављевић.

Радосављевић је додао да је најважније да се ради на подизању свести породица о давању сагласности да њихов преминули члан буде донор, јер ако тога нема, каже, онда нема смисла све што је системски урађено ма том пољу.

"Верујем да ће резултати доћи и да ћемо сви заједно постићи да подигнемо свест, а када то учинимо онда ће бити видљиви и резултати у тој области", поручио је Радосављевић.

Председница удружења "Донорство је херојство" и пацијенткиња која чека на трансплантацију бубрега већ две године Ивана Јовић каже да је у овој години у нашој земљи урађена само једна трансплантација, што је недовољно с обзиром на број пацијената који се налазе на листи чекања.

Јовић је навела да је позитивно што су поново почеле да се раде трансплантације бубрега са живог донора, тако да људи више не морају да скупљају велике количине новца и да иду у иностранство.

"Имали смо проблем због бирократске грешке у вези са Законом о пресађивању органа, који је решен, сада апелујемо на бољи приступ, односно координисан приступ трансплантацијама, потребу да национална кампања буде покренута од стране државе и пожељно би било да имамо транспарентније податке од Управе за биомедицину", казала је Јовић.

Из Удружења пацијената Србије Саво Пхилиповић казао је да је велики проблем код трансплантација органа то што код нас породице не желе да дају сагласност да се донирају органи преминулог члана.

"То је несто што треба да се мења, мора да се диже свест да научимо да неко ко умре може да спаси осам других живота", казао је Пхилиповић.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести