Наредних дана дозвола за вакцинацију деце од 12 до 15 година

БЕОГРАД: Национална Агенција за лекове и медицинска средства Србије јуче је примила захтев компаније Фајзер за одобрење коришћења те вакцине и код деце старости од 12 до 15 година у Србији, а одлука о томе биће донета наредних дана рекао је данас директор агенције др Саша Јаћовић.
s
Фото: Youtube Printscreen

Он је у разговору за Танјуг поручио да се већ почело са обрадом документације коју је компанија Фајзер послала, те да то мора да буде предмет на комисији невезано за процене које су радиле америчка и европска агенција за лекове.

"Наши стручњаци су се едуковали како у земљи тако и у иностранству, те ћемо независно од тога радити нашу процену. Приоритет је свакако безбедност деце, ефикасност и квалитет цепива, па ћемо у односу на то издати дозволу Фајзеру у наредним данима и омогућити вакцинацију за ту старосну категорију", истакао је др Јаћовић.

На питање да ли ће, као и код вакцинације младих од 16 година, педијатар морати да изда одобрење пре примања цепива, Јаћовић указује на то да је непосредна консултација са дечијим лекаром најбитнија.

"Предуслов је да дете није под неком другом инфекцијом, те ће се у непосредној консултацији са педијатром та деца вакцинисати. Ми сарађујемо са институтом "Батут", а стручно-методолошко упутство које они издају, биће оријентир здравственим радницима на који начин ће се вршити имунизација те популације", објаснио је директор АЛИМС-а.

Подсећа да су све процене вакцина које су тренутно доступне у Србији радили домаћи експерти, те да је СЗО сврстао националну агенцију међу 50 најбољих у свету.

"СЗО је долазила пре две године да види како се проверава квалитет лекова на тржишту и добили смо ниво зрелости три. Четворка је највиша оцена коју има свега неколико земаља у свету, а АЛИМС је са оценом три међу 50 најбољих у свету. Грађанима Србије то треба да покаже да могу да верују агенцији зато што се процене раде независно и на највишем експертском нивоу", рекао је он.

На питање да ли поред компаније Фајзер и други произвођачи вакцина раде на томе да се њихова цепива користе и код млађе популације, Јаћовић поручује да то јесте приоритет свих произвођача.

"И друге компаније имају у плану да прошире старосну границу да би вакцине биле доступне и за те категорије становништва у свету, и свакако да им је то приоритет", закључио је он.

 

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести