Наставља се програм “За чистије и зеленије школе у Војводини”

„Програм “За чистије и зеленије школе у Војводини” од 2009. године доприноси да деца и ученици буду препознати као кључни носиоци промена и снага будућности у очувању животне средине“,  рекла је у Новом Саду на округлом столу “Практичне методе за реализацију еколошких програма у образовним инстиуцијама”, одржаном у оквиру манифестације “Новосадско пролеће” заменица покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова Милка Будаков.
skole
Фото: Приватна архива

„У протеклих осам година у овај програм укључило се више хиљада деце, ученика, њихових родитеља, васпитача и наставника и додељено је 260 награда“, рекла је Будаков.

Помоћник покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Рудолф Тот подсетио је на то да планету на којој живимо нисмо наследили од предака, него смо је позајмили од потомака, те да нам је дужност да је чувамо, а то ћемо најбоље учинити баш оваквим програмима, који од малих ногу подижу свест о важности екологије.

„Овакви програми значајни су баш због тога што су изашли из орочених оквира пројекта и, кроз обједињен обухват, од предшколског образовања па све до краја школовања, постали наша свакодневица“, рекла је Јелена Криш Пигер из Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине/националне заједнице.

Покрајински секретаријати за урбанизам и заштиту животне средине, образовање, прописе, управу и националне мањине-заједнице, социјалну политику, демографију и равноправност полова и енергетику, грађевинарство и саобраћај, у сарадњи с Покретом горана Војводине и РЕЦЕН фондом за повраћај и рециклажу лименки, по речима председниика Покрета горана Војводине Алексе Јефтића, програм “За чистије и зеленије школе у Војводини” организују с циљем подизања свести и личне одговорности за бригу о животној средини у овим установама и локалним заједницама на територији Војводине, а жеља им је да га прошире и на остатак Србије.

О томе колико то успешно раде говори и чињеница да је у овом програму до сада учествовало скоро три четвртине војвођанских вртића и школа. Сви који их похађају су се кроз активне методе учења и наставе, кроз едукативне и креативне радионице, али и уређењем и озелењавањем, прикупљањем секундарних сировина, те увођењем нових концепата еколошке едукације, активно укључили у заштиту и очување животне средине. Они најбољи су и награђени, и то једнодневним излетима у национални парк “Фрушка гора” и Ковиљско петроварадински рит за ученике, и семинарима за наставнике у Еколошком центру Радуловачки у Сремским Карловцима.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести