Не сме бити ревизије историје, Срби и Руси су победници

БЕОГРАД: Министар Ненад Поповић, заменик градоначелника Београда Горан Весић и директор Руског дома Јевгениј Баранов, положили су данас, поводом Дана победе над фашизмом, венце на споменике Вечна ватра и Црвеноармејцу у Спомен парку Ослободилаца Београда.
venci1
Фото: TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/ bg

"Србија има разлога да слави победу над фашизмом јер је уз руски народ дала процентуално највише жртава у борби са фашизмом. Имамо разлога да славимо, јер смо били на правој страни историје, јер смо од стране фашиста порушени и били планирани за истребљење као и други словенски народи ", рекао је Весић.

Он је нагласио да не сме бити ревизије историје и резултата те борбе.

"На данашњи дан морамо да пошаљемо јасну поруку свима да ревизије историје нема, и да је немогуће претворити џелате у жртве и жртве у џелате. И да је немогуће објаснити да је усташки логор Јасеновац био камп за разоноду и да је немогуће негирати број жртава", рекао је Весић.

Фото: TANJUG/ BEOINFO/ PREDRAG MITIC/ bg

Он је свим Београђанима честитао Дан победе као један од наших највећих празника.

Министар Поповић је истакао да су руски и српски народ дали највише жртава за ослобођење Европе и да је зато цинично када неки тврде да Србија и Русија нису део Европе.

"Наша обавеза је да се сећамо предака и да не дозволимо да та сећања избледе, јер народ који нема сећања нема ни будућност", изјавио не Поповић.

Он је истакао да су Русија и Србија победнице Другог светског рата, а нацистичка Немачка, усташка Хрватска, бандеровци у Украјини и балисти на Косову губитници.

"Данас Србија јача војно и економски, али је за мир, и Србија свима поручује да само у миру можемобда напредујемо", истакао је Поповић.

Он је оценио да су односи између Русије и Србије данас најјачи у историји, и да је то темељ будући развој економских односа наших двеју земаља.

Баранов је подсетио на симболику која спаја обележавање Дана победе са 9. мајем 1945. године.

"Мало је познато да је на данашњи дан када су прекинуте борбе у ослобођеном Берлину био Ђурђевдан и Васкрс. Каква симболика, Васкрс је победа над смрћу а Ђурђевдан подеда над злом. Данас, 76 година касније опет су васкршњи дани. Срећан свима Дан победеби Христос васкрсе", нагласио је Баранов.

EUR/RSD 117.5730
Најновије вести