Нови јеловник лечи пацијенте КЦВ

Проф.др Едита Стокић представља читаоцима "Дневника" оброке прилагођене медицинским потребама пацијената, прве те врсте у Србији.
Edita Stokic prikazuje neke od varijanti za dorucak u KCV.JPG
Фото: проф. др Едита Стокић приказује неке од варијанти доручка у КЦВ (С.Шушњевић)
Клинички центар Војводине прва је установа у Србији која је увела јеловник прилагођен медицинским потребама пацијената који кроз 60 режима исхране спречава настанак болести, скраћује њено трајање и прогресију, али и убрзава опоравак болесника.

"Хипократ је рекао „Нек лек твој буде храна твоја, а храна твој лек”, и данас је медицинска нутритивна терапија саставни део лечења. Ми не хранимо, ми лечимо", објашњава проф. др Едита Стокић, помоћник директора КЦВ за здравство и додаје да их је ова новина коштала само труда.

"Оформили смо комисију за медицински нутритивну терапију у којој су биле моје колеге различите специјализације, рецимо гинеколог, нефролог, нутрициониста, гастроентеролог, инфектолог.... Водили смо рачуна и о постојању две или више болести. Није сваки дијабетичар на истој исхрани јер имате и оне који имају висок притисак, па не смеју со или висок холестерол па не смеју јаја, или оба, па нема ни соли ни јаја. За породиљу није свеједно да ли се породила природним путем или царским резом па ће сутра добити редукциони исхрану. А сад замислите да има дијабетес, а ми јој дамо само чај. Овде се мислило о свему, о сваком детаљу, и заиста лечимо храном",објашњава проф. доктор Едита Стокић напомињући да је све усклађено с водичима за лечење одређене болести".

"Направили смо преко 60 режима исхране, имајући у виду пол, узраст, потребну енергетску вредност и састав, као и врсту болести, али и фазу лечења болести тако да је сваки режим посебно описан, са свим наменама и карактеристикама, уз омогућавање комбиновања намирница и индивидуално прилагођавање стању болесника", појашњава проф. доктор Стокић наглашавајући да је персонализовањем јеловника буyет заправо остао исти јер нема непотребних губитака, као што је сервирање богатог оброка некоме ко има дијареју или не може да жваће".

Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)
Проширили смо листу намирница са око 80 на 230, а оброк је персонализован јер није сваки дијабетичар на истој исхрани. Имате оне који имају висок притисак, па не смеју со или висок холестерол па не смеју јаја, или оба, па нема ни соли ни јаја. Овде се мислило о сваком детаљу, заиста лечимо храном

"Јеловници се израђују на недељном нивоу и сваки болесник је упознат са оброцима које ће имати током хоспитализације. Служба за исхрану у просеку дневно припреми 4.500 оброка који се дистрибуирају у преко 20 клиника. Новом јавном набавком проширили смо листу намирница са око 80 на 230, од чега у групи млека и млечних производа имамо 20 намирница у зависности од врсте и процента млечне масти у њима, 11 врста хлеба, 4-5 врста меса, 4-5 врста рибе, преко 30 врста поврћа и 20-ак врсти воћа", објашњава проф. доктор Едит Стокић, напомињући да Стручне службе у оквиру Центра за хигијену и хуману екологију Института за јавно здравље Војводине редовно обављају контролу квалитета готових оброка као и контролу микробиолошке исправности брисева површина и запослених.

"На пријему намирница свакодневно инсистирамо на томе на производи буду прве класе, у складу са Законом о безбедности хране. Одређена врста јела се увек припрема са истим саставом и на исти начин. Добијамо упаковане и исечене парчиће хлеба према пропозицијама које смо тражили. Рецимо, добијамо упаковане комаде проје за које смо тачно прописали колико треба да садрже сира и осталих намирница. Количина и састав су увек исти и исписани на паковању. Пацијент то сам распакује и не пролази кроз седам руку, нити може да се деси да добију хлеб различите величине ", објашњава докторица Стокић детаље до којих се ишло у креирању јеловника.

У изради оваквог програма медицинске нутритивне терапије Комисија се руководила смерницама за исхрану трудница Министарства здравља РС, националним и интернационалним водичима за лечење појединих обољења. На тај начин овај облик лечења омогућава најсавременији приступ лечења у КЦВ, који уз примену модерне фармакотерапије, свеобухватно побољшава здравствено стање болесника.

Доручак прилагођен дијагнози

"Овде смо приказали само неке од варијанти доручка које смо јутрос сервирали како бисте видели да немамо само једну врсту месног прилога или хлеба или сира, те да је све прилагођено специфичној медицинској слици пацијента ",објашњава проф. др Едита Стокић. Показујући нам опцију с пире кромпиром која је намењена неком ко је оперисан на ОРЛ и не може да жваће. Када се тај оброк извади из контекста посебних потреба пацијента и окачи на друштвене мреже, људи су склони негативним коментарима, не схватајући медицинску сврху сваког оброка.

"Имамо и тањир с белим хлебом и паштетом или чајном кобасицом за оне којима треба мало више енергије, али и доручак за оне који морају да смање унос калорија јер Војводина је подручје с великом преваленцијом гојазности, поремећаја метаболизма масти, кардиоваскуларних и малигних обољења, а управо увођењем савремене медицинске нутритивне терапије ми лечимо храном ", објашњава проф. др Едита Стокић, помоћник директора КЦВ за здравство.

Снежана Милановић

Bi
10.09.2017 • 16:27
Pašteta,salama ,viršla baš i nije zdrava hrana.
EUR/RSD 117.5741
Најновије вести