Оцене ће се поправљати у учионицама

Мада измене Правилника о календару васпитно образовног рада у основним школама за ову годину још увек нису званичне, Министарство просвете већ је директорима школа упутило допис о томе како би ова школска година требало да се заврши.
d
Фото: Dnevnik.rs

Према тим упутствима је извесно да ће се он лајн настава завршити 1. јуна, те да ће тада сви ђаци имати закључене оцене из свих предмета. Међутим, то неће бити и крај ове школске године, него ће,од понедељка, 1. јуна, до уторка, 16. јуна, основци  бити у школским зградама. Истина не сви.

Сви ће у школске зграде морати једино мали матуранти. Они ће у понедељак, 1. јуна у своје школе доћи да преузму пробне завршне тестове из српског, односно матерњег језика и комбиновани тест са питањима из физике, хемије, географије, биологије и историје. Ове тестове решаваће код куће и решене их вратити у уторак, 2. јуна, када ће у школама полагати пробни завршни тест из математике. Школе које имају до три одељења осмог разреда овај пробни тест организоваће од 8 до 10 сати, док ће школе са више одељења, поред овог термина, имати још један, од 11 до 13 сати.Осмаци незадовољни закљученим оценама моћи ће да се јаве и покушају одговарањем у школи да их поправе од 1. до 5. јуна, за шта ће сваки дан бити резервисано по сат и по времена. За њих ће 5. јуна бити и званично завршена ова школска година, али ће од 3. до 15. јуна сваког радног дана, по сат и по времена бити одржавана припремна настава за полагање завршног испита. Осмаци ће овај испит полагати у својим школама 17., 18. и 19. јуна.


Закључивање с мање од четири оцене у полугодишту

Ова школска година биће јединствена и по томе што је због ванредног стања изазваног пандемијом Изменама и допунама Правилника о оцењивању ученика у основној школи омогућено закључивање оцена са мање од четири у овом полугодишту, то јест и са само једном оценом из усменог испитивања, за које се може користити неки од веб-алата који су се у претходном периоду показали као погодни. Закључна оцена на крају године изводи се на сличан начин, као и када се настава реализовала на уобичајен начин, то јест потребно је узети у обзир све оцене, и оцене које су дате током наставе на даљину, као и оне које су евидентиране у остатку наставне године (четири оцене током првог полугодишта и најмање једна оцена на почетку другог полугодишта су саставни елементе за закључну сумативну оцену).


Ученици осталих разреда у школске зграде вратиће се само ако желе да покушају да поправе неку од закључених оцена.ово поправљање оцена биће организовано од 8. до 15. јуна, а да би то урадили основци ће морати да се пријаве својим учитељима, односно разредним старешинама.Свака школа, према заинтересованости својих ученика за поправку оцена, направиће такав распоред да за ученике сваког разреда освоји по сат и по времена дневно сваког радног дана, са временским размаком између разреда и уз поштовање свих препоручених здравствених мера, те да обезбеди да у учионици не буде више од 10 ученика.

Д. Д.

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести