Од наредне школске године једноставнији упис првака

НОВИ САД: Упис првака у основне школе од ове године биће њиховим родитељима значајно олакшан, с обзиром на то да ће школе саме прибављати извод из матичне књиге рођених и уверење о пребивалишту, што је до сада била обавеза родитеља новоуписиваних ђака.
prvaci dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Оно што ће остати као обавеза јесте достављање лекарског уверења и потврде о похађању припремног предшколског програма.

Извод из матичне књиге рођених и доказ о пребивалишту за своје нове ђаке школе ће прибављати електронски, захваљујући примени новог софтвера који је настао као резултат тимског рада Владе Србије, односно заједничког пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства државне управе и локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова и Канцеларије за информационе технологије и е-Управу.

Родитељ, односно други законски заступник детета које полази у први разред основне школе, и даље ће имати могућност да ова документа достави у папирној форми, уколико то жели.

Планирано је да софтвер који ће омогућити школама да саме прибаве ова документа буде пуштен у рад почетком марта ове године, као и да се по узору на овај систем до јуна ове године иста олакшица уведе и за упис ученика у средње школе.

Д. Д.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести