Од рака годишње оболи 36.000, а умре 22.000 људи

БЕОГРАД: На територији Србије годишње се региструје 36.000 оболелих од карцинома, док је број смртних случајева 22.000 људи.
loncar
Фото: Танјуг (Видео)

Оболевање од рака је у порасту на глобалном нивоу, не само у Србији, а према најновијим подацима међународне агенције за истраживање рака у Лиону, а која се односи на 2018. годину, наша земља се налази негде у средини по оболевању од рака.

Ове алармантне податке изнели стручњаци данас на Канцелорошкој недељи, која је наше највеће удружење онколога и најстарија секција која чији је циљ едукација доктора, али и пацијената, а која окупља најбоље стручњаке Србије и најпознатије онкологе Немачке, Италије, Америке, Француске...

"Пратимо од 2006. године кретање малигних болести у односу на различиту дијагнозу. Када је у питању женска популација на првом месту је рак дојке, док је код мушкараца то рак плућа", рекла је в.д. директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић - Батут" Верица Јовановић.

Она саветује све жене које у својој породичној анамнези имају неког блиског оболелог од карцинома дојке, да се обавезно јаве лекару.

За оне од 30 године живота важна је консултација, онима од 35 до 40 године неопходан је ултразвучни преглед дојке, а женама изнад 50 година Јовановић саветује једном у две године мамографију, јер је то, каже, "златни стандард у дијагностици".

Србија има високу смртност и зато је важно увођење превентивних програма. Уколико се малигна болест дијагностикује на време исход је у 85 одсто случајева позитиван, упозорава Јовановић.

Она каже да свакодневно треба подсећати грађане да је веома важно бринути од стилу живота и указати на то колико су штетне лоше навике попут гојазности, алкохолизма, пушења...

Министар здравља Златибор Лончар инсистира на превенцији, редовним прегледима и дијагностици, као најважнијим факторима у борби против опаке болести.

"Имамо превентивне прегледе који се раде једном месечно и преко 350.000 људи је прошло кроз њих. До сада је код 9000 људи откивена малигна болест којима је успешност лечења 99 одсто", рекао је министар.

Лоша навика, констатује, да се људи касно јављају лекарима. Он је апеловао на све људе да буду свесни да се ниједан проблем не решава сам од себе и да уколико примете неке тегобе одмах оду код лекара, јер су, понавља, болести који се открију у почетном стадијуму апсолутно излечиве.

Уложено је доста пара у опрему и све неопходне ставке за лечење оваквих болести, према речима министра први пут сада су испуњени стандарди по којима један акцелератор иде на 250.000 становника.

"Пре смо имали ситуацију да су људи умирали чекајући зрачење. Обележили смо и годишњицу гама ножа и икс ножа и једини смо у свету где пацијенти не плаћају када одлазе на такве интеревенције. За пет година било је преко 3.000 пацијента. Такође, уводимо и нове терапије и лекове за злоћудне болести", истакао је министар.

Џодић: Све више расте број оболелих од рака

Злоћудне болести су чешће од болести срца и крвних судова у развијеним земљама, а код нас су на другом месту, али ће врло брзо бити на првом, јер број оболелих од рака расте у целом свету, па и код нас, рекао је председник Канцеролошке секције Српског лекарског друштва (СЛД) Радан Џодић.

"Србија је по броју оболелих од рака негде на 12. месту од 40 земаља Европе које се прате доминатно, а на другом месту по броју умрлих. То је неславан и врло озбиљан податак", истакао је Џодић.

Рано откривање и добро лечење могу довести до значајног смањења оболелих. Хирургија је најмање токсична и најуспешнија код малигних тумора у почетном стадијуму и метастатској болести, додаје Џодић.

"Хемиотерапија и радиотерапија имају много озбиљније токсичне ефекте, наравно, и хирургија ако је лоша, може значајно покварити квалитет живота. Али, токсичност хемиотерапије је значајна. Супортивна терапија може да помогне да се ти ефекти умање, али касније дејство ових терапија веома је озбиљно и све им се више пажње посвећује", казао је Радан Џодић.

Према речима нашег угледног хирурга, Француска има једну од најбољих онкологија на свету и тамо је едуковано око 100 српских доктора. Стручњаци у Србији перманентно раде уз помоћ француских онколога.

"Суштина је да смо ми одавно почели да се боримо против ове опаке болести, али не можете добити брзо резултате. Што је богатија земља, то је лечење успешније, јер су доступни нови лекови", навео је Џодић на "Канцелорошкој недељи", скупу на којем се у Београду, од 6. до 9. новембра, окупљају наши и светски најпризнатији онколози.

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести