Од следеће године пет нових дуалних смерова

НОВИ САД: Како би им детаљно представила процедуру укључивања у дуално образовање, Привредна комора Србије одржала је онлајн секторске састанке с послодавцима који су поднели захтев за акредитацију образовних профила у 2021/2022.
Dualno obrazovanje temelj tržišta  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Дневник.рс

Виртуелни сусрети трајали су до 19. јануара, а у њих су били укључени представници компанија који су послали Изјаву о спремности – документ којим дефинишу потребу за одређеним кадром, што је основ за доношење одлуке о томе који ће смерови бити одобрени којим школама, у којим општинама/градовима и за колико ученика. Који број дуалних одељења ће свршеним основцима бити на располагању знаће се коначно крајем априла, када Министарство просвете, науке и технолошког развоја објави Конкурс за упис ученика у средње школе.

Како наводи ПКС, од следеће школске године у понуди ће бити 51 образовни профил, од чега пет нових, уведених на иницијативу привреде: техничар за обликовање намештаја и ентеријера, обућар, трговински техничар, столар и техничар штампе. Лане су мали матуранти могли да се определе за један од 47 дуалних смерова, а најтраженије области биле су машинство, електроиндустрија, угоститељство, туризам и трговина. У текућој 2020/21. око 6.900 средњошколаца из 74 образовне установе учење кроз рад реализује у скоро 900 компанија. Режим наставе у доба короне био је посебан изазов за смерове који акценат стављају на практичну наставу. Зато је за националну онлајн базу прошле године снимљено је 1.200 лекција које детаљно објашњавају како се одвија неки процес у зависности од образовног профила. Осим 25 школа, међу којима је и Електротехничка школа „Михаило Пупин” из Новог Сада, у томе су учествовале компаније „Сименс”, „Јат техника”, „Минд”, Хеликоптерска јединица МУП-а и Војска Србије. Ови ТВ часови на РТС планети могу бити и корисна смерница малим матурантима којима је дуално образовање једна од опција.

Привредна комора Србије је пре више од пет година иницирала увођење дуалног модела образовања у систем средњег стручног образовања и од тада важи за једног од кључних актера у овом процесу, будући да се нова методологија уписа базира на потребама привреде. До сада је више од 4.000 ученика у Србији завршило школовање по том програму, од чега је око 70 одсто нашло посао у компанијама где су учили у реалном радном окружењу.

У зависности од образовног профила за који се определи, ученик већ у првом разреду може, осим у учионици, почети са усваја применљива знања у компанији. Откако постоји, популарност дуалних смерова је расла упоредо са проширењем листе привредника који су били спремни да их приме на праксу. Између 2013. и 2016. године у понуди су била тек три занимања, за која се определило 400 ђака из 16 средњих стручних школа, а фирми укључених у тај процес било је 40. Већ 2016/2017. број се попео на 1.000 ученика, 60 компанија, пет профила и 19 школа, а 2017/2018. на 3.000 ђака, 200 послодаваца, 19 смерова и 60 школа. Наредне године ПКС бележи 4.500 младих из 80 средњих школа који су изабрали неки од 33 дуална смера у понуди 600 компанија, док је 2019/2020. у овом виду образовања шансу видело 6.100 ученика из 72 школе, а на располагању су имали 35 профила и 800 предузећа.

С. Милачић

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести