Омикрон код деце, које симптоме не игнорисати

БЕОГРАД: Пулмолог из Дечије клинике у Тиршовој Снежана Рсовац каже да се омикрон брзо шири, али да ипак даје умерено благу клиничку слику и ретко када тешку код деце , као и да пролази за пет до седам дана.
korona
Фото: pixabay.com

Она је рекла за РТС да постоји могућност да ће после прве недеље у школи доћи до пораста броја међу школском децом.

Да са растом броја заражених, расте и број заражене деце уочавају педијатри у ковид амбулантама и дечијим болницама.

Докторка Рсовац додаје да је разлог за забринутост родитеља ништа већа него претходних месеци.

Говорећи о симптомима који се уочавају код деце, каже да се, што се тиче деце предшколског узраста и одојчади, јавља температура, грозница и симптоми горњег респираторног система, нос, ждрело, трахитиси, главобоље, коњуктивитиси, док су доњи дисајни путеви бронхитиси, бронхиолитиси, пнеумоније ређе заступљени.

Код мање деце пре ће бити када се спусти и захвати доње респираторне путеве слика кашља и отежаног дисања.

"Код школске деце све ово, ретко кад се јављају пнеумоније, у овом тренутку нема порста хоспитализације због тежих респираторних симптома", рекла је докторка Рсовац.

"У односу на претходни викенд, када је било више од 200 пацијената у 24-часовним дежурствима, јер смо дежурни смо викендом, примамо на прегледе када смо пријемни, наизменично са Институтом за мајку и дете, 200 до 220 прегледа, овог викенда нешто мањи број - 140 деце је било на прегледу".

 

Како је рекла, од тога у фебрилном делу, сва деца са високом температуром морају бити изолована од здраве деце која немају фебрилност, али имају друге проблеме.

Указује да од 140 деце, код око 50 одсто је било заступљености омикрона, неку децу су тестирали, неку нису, где је била јасна клиничка слика.

Добро је што је мали број због ковида захтевао хоспитлаизацију, навела је она.

Докторка Рсовац каже да је од прошлог викенда све више заражених и да је ковид одељење испуњено.

Имамо и децу одојчади и адолесценте, ниједно не захтева механичку вентилацију, само код две бебе треба окситерапија, објаснила је она.

"Сви су стабилни, бринхиолотис је клиничка слика па је неопходнода хосптализовати их", каже докторка.

Што се тиче вакцинације деце, јасно је упутство, када је Фајзерова вакцина у питању.

"Остали смо при томе да је препорука да се вакцинишу деца изнад 12 године. Нисмо у групи земаља која је прешла на вакцинацију млађих до 12 година, а доза је прилагођена узрасту", напоменула је докторка Рсовац.

Охрабрујуће је, како каже, да нема пораст броја пацијената те узрасне категорије.

"Педијатри су обазриви, сачекаћемо јер се налазимо у пику овог таласа, постоји могућност да ће после прве недеље доћи до пораста броја међу школском децом, да ћемо наредне две недеље ући у мирнији фазу", каже она.

Деца која имају високу фебрилност, која одбијају течност, не могу да добро уносе храну, треба да одмах буду одведена педијатру.

Старијој деци потребно је да се дају симптоматски лекови, а ако после 24 до 48 сати не пролази да дођу код педијатра.

"Видећемо за четири до осам недеља како ће се дечија популација понашати и колико ћемо имати постковид симптома", закључила је докторка Рсовац.

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести