Недимовић отворио прву брану за одбрану од амбалажног отпада

РАШКА: На реци Рашка, у месту Батњик, отворена је прва брана у Србији за одбрану од амбалажног отпада, а министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић каже да ће се на сличан начин, ако се ово покаже као добар пример, решити проблем и на осталим мањим рекама у Србији.
nedimovic, tanjug video
Фото: Танјуг/Видео

"Ово је пилот пројекат чију је важност држава препознала и уколико се потврде добри резултати, а верујемо да хоће, у плану је да подржимо отварање оваквих брана и на другим рекама широм Србије”, рекао је Недимовић.

Амасадор САД Кајл Скот каже да је важно да се настави са решавањем овог проблема.

"Потребно је променити културу, да људи више не бацају амбалажу у реке, да имају канте за смеће, да општине знају да морају редовно да купе смеће, то је све део веће слике која долази са интеграцијама у ЕУ", рекао је он.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић навео је да је пројекат важан за целу Србију, а да је река Рашка једна од најзагађенијих у земљи.

"Наишли смо на разумевање министарства и компаније Секопак са партнерима који су донирали ову брану. Наредних неколико месеци 40 људи ће чистити њене обале, после чега ће се чиста уливати у Ибар“, рекао је Ракитић.

Пројекат је вредан 100.000 евра, а финансирао га је Секопак уз подршку партнера.

"Пројекат ће поставити нове стандарде у очувању река у Србији, а ефекти и резултати овог пилот пројекта биће полазна основа за постављање нових брана. У свету постоји више примена оваквих решења. Оно што је карактеристично за овај пројекат јесте да смо због релативно ужег речног тока, могли применити материјале који су сто одсто еколошки", рекла је Виолета Белановић Кокир, директорка Секопака.

Новоотворена мрежна брана служи за прикупљање отпадне амбалаже из речних токова, чиме се спречава загадење река. Брана по дизајну и материјалима не нарушава речни екосистем, флору и фауну, а састоји се из елемената израђених од висококвалитетног нерђајућег челика.

Немојте да вас обмањују, пријавите обману

Недимовић је поновио је да је обезбеђено довољно новца за одобравање подстицаја за набавку новог трактора у 2017. години и поручио пољопривредницима да не верују онима који кажу да до субвенција могу да дођу неком "пречицом".

"Немојте да вас обмањују да може нешто преко реда да се заврши, постоји инфо телефон у министарству, да позовете и пријавите ако неко покуша да вас обмане", рекао је.

Говорећи о јучерашњим редовима пољопривредника испред министарства, који су желели да поднесу захтев за субвенције, Недимовић се нашалио да је то "старо српско правило". 

"Сишао сам међу њих, одмах ујутро у 8.00 сати, питам их, људи што чекате, конкурс траје месец и по дана, има довољно новца. Кажу, нама су рекли да нема довољно новца", истиче министар.

Наводећи да се први пут после ко зна колико година субвенционише са 50 одсто набавка нових трактора у сектору воћарства, повртарства, виногардарства, Недимовић је рекао да новца има сасвим довољно. 

"Имамо и унутрашње резерве уколико се појави већи број захтева. Синоћ сам разговарао и са премијером о томе, пошто је до јуче стигло 208 захтева. Драго ми је, то значи да смо погодили меру", навео је Недимовић.

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести