Пашалић: Дечја права морају да имају и ограничења

БЕОГРАД: Права сваког детета се морају штити у свакој прилици без изузетка, али морају да имају и своја ограничења као што су права наставника, учитеља, родитеља и вршњака, рекао је заштитник грађана Зоран Пашалић, поводом Међународног дана детета који се обележава данас.
1
Фото: ilustracija/pixabay

"Свако дете има, између осталог, право на образовање, на дружење, на здрав психо-социјални развој и безбрижно детињство. Међутим, права детета имају и своја ограничења онда када почињу да ограничавају права других, тачније права вршњака, родитеља, учитеља и наставника", навео је Пашалић у саопштењу.

У сусрет обележавању Међународног дана детета, Заштитник грађана је у петак одржао едукативну радионицу о правима детета и њиховој заштити са ученицима шестог разреда ОШ „Ратко Митровић" из Београда који су, између осталог, критиковали насилно понашање ученика средње Техничке школе из Трстеника према наставнику, све то снимали и поставили на друштвене мреже.

Ученици ОШ „Ратко Митровић" из Београда су, како се наводи, заједнички закључили да је у таквим ситуацијама неопходно радити и са децом и са наставницима, уз ангажовање родитеља и шире заједнице, како би се више пажње посветило превенцији насиља а не само реакцији на насиље када се оно већ деси.

Радионицу, са циљем унапређења знања и разумевања деце и младих о њиховим правима и доступним механизмима заштите, водили су ученици полазници Летње школе Заштитника грађана која је одржана у Новом Саду у септембру ове године, заједно са запосленима из Стручне службе Заштитника грађана и чланицом Панела младих саветника Заштитника грађана.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести