Патријарх Порфирије и Пол Галагер састали се у манастиру Ковиљ

КОВИЉ: Патријарх Порфирије и Секретар Свете Столице за односе са државама, надбискуп Пол Галагер састали су се у манастиру Ковиљ, у којем је његова светост патријарх био игуман од 1991. док није постао митрополит загребацко-љубљански, а тема њиховог разговора биће односи католичке и православне цркве у Србије и међуверски дијалог.
p
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Пре почетка разговора, Патријарх и надбискуп монсињор Галагер су обишли манастир и заједно са амасадором Србије у Светој столици Симом Аврамовићем присуствовали у овдашњој цркви монашком појању.

Уочи састанака, који је јуче Галагер имао са званичницима Србије - председником, премијером и министром спољних послова на чији позив је и дошао у Србију он је у Сремској Митровици заредио новог бискупа коађутора Сремске бискупије монсињора Фабијана Свалина и тада у изјави за Тањуг изразио је задовољство прогресом у односима католичке и православне цркве у Србији.

Радујемо се због живог дијалога и те сарадње, очигледно је да прогрес постоји и да се наставља, рекао је монсињор Галагер.

Манастир у коме су се састала два црквена великодостојника мозе се назвати и духовним завичајем његове светости патријарха Порфирија, а према предању основао је у 13. веку Свети Сава, а поузданији подаци говоре да је постојао крајем 16. или почетком 17. века. Турци су га рушили четири пута.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

У манастиру, који је по броју монаха један од најбројних у Србији, производе мед, вино, сликају иконе..

Хор манастира наступио у Карнеги холу изводеци дела Александра Вребаловса поводом обрлезавања 100 година Великог рата.

Порфирије: Ради добра, мора постојати сарадња свих црква

Патријарх српски Порфирије и шеф дипломатије Ватикана Пол Ричард Галагер сагласили су се и разумели данас у манастиру Ковиљ да ради добра и појединца и читавог људског рода, читаве Палнете, мора постојати сарадња свих цркава пре свега хришцана, рекао је поглавар СПЦ Порфирије.

Порфирије је након разговора са Галагером новинарима рекао да не постоји велика потреба да се улажу напори да би смо се, како је, казао, ми међусобно разумели.

“То је оно сто смо разговорила и око чега смо се сагласили и разумели, да ради добра и појединца и једног цовека и добра читавог људског рода читаве Палнете морамомо сарађивати и међусобно радити пре свега ми хришћани јер не постоји велика потреба да улажемо напоре да би смо се међусобно разумели", рекао је Патријарх и истакао: "Али морамо сарађивати и са људима који припадају другим религијама и који себе осећају да немају потебу за Богом и декларису се као неверници”.

Патријарх Порфирије је рекао да је задовољан посетом Галагера, посебно што су разговарали у манастиру Ковиљ, својеврсном симболу мира.

Подсетио је да је манастир Ковиљ настао на месту где су се пормириле две војске угарска и српска у време Светог Саве, који је томе посредовао.

“Разговор је протекао у том духу, духу Јеваљнђеља Христовог, ми смо разговарали о свим изазовима са којим се суочавају наше цркве, а то су изазови модерног човека и потеби зајендицког сведочења Јеванђела модерном свету”, рекао је патријарх српски.

Констатовали су, казао је поглавар СПЦ, да је систем вредности које Јеванђеље носи и сведочи, на неки начин другачији од многих других система вреднсости који се нуде модерном човеку.

"Систем вредности који ми нудимо као цркве, ма колико он био стар, а стар је две хиљаде година, можда једнако модеран и најпотребнији модерном човеку", истакао је Порфирије.

Навео је да сви изазови са којима се суочавају Римокатоличка и Српска православна црква, као, како је казао, цркве народа који имају потребу за Христом, као носиоцем мира, последица је заборава на Христа.

"Није могуће да постоји никакав мир ако немамо мир изнутра, а немамо га ако немамо заједницу и општење са Богом …", рекао је Порфирије и додао:

"Онда творевина неће осветољубиво да нам узвраћа на наш потрошачки однос...У том смислу видимо многе еколошке проблеме па и пандемију са којом се суочавамо".

Патријарх је поручио да колио год проблеми били материјални И тичу се, како је навео, "нашег тела увек у позадини свих проблема и решавања стоји духовно поље на којем треба да добијемо битку, која се не може добити без помоћ Божје".

Галагер: Разговор са Порфиријем почетак даљег прогреса

Секретар Свете Столице за односе са државама Пол Ричард Галагер изјавио је данас да је његов сусрет са патријархом СПЦ Порфиријем најзначајни део тродневне посете Србији.

Галагер је након разговора са патријархом Порфиријем у манастиру Ковиљ рекао да је задовољан сусретом и оценио да је "ово значајан корак напред који потврђује посвећеност дијалогу и разменама мишљења".

Оцењујући овај сусрет као "почетак даљег прогреса који ће приближити хришћане католичке и православне традиције да заједно буду на услузи човечанству", Галагер је рекао да је то и циљ "нашег постојања".

Рекао је да је разговор са патријархом СПЦ протекао у духу позитвне размене мишљења које је, како је навео, одраз великог поштовања која постији између Римокатоличке и Српске православне цркве.

Шеф дипломатије Ватикана је новинарима рекао да је патријарху Порфирију пренео поздраве наклоности папе Фрање са којим се, како је рекао, српски патријарх више пута срео.

"Обојица су људи велике вере", рекао је Галагер.

Истакао је да је са патријархом српским разговарао о дијалогу и односима цркава не само, како је навео, "наше две већ и на глобалном нивоу као и глобалној политичкој ситуациј и региону и свету".

Галагер су јуче састао са српским званичницима, председником, премијером, и шефом српске дипоматије, Александром Вучићем, Аном брнабић и Николом Селаковићем.

Дан раније Галагер је у Сремској Митровици заредио бискупа Фабијана Свалину за бискупа коађутора Сремске бискупије.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести