Победник на Калемегдану до Сретења

СМЕДЕРЕВО: Заменик градоначелника Горан Весић посетио је данас атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедереву где се рестаурира статуа Победника и том приликом најавио да ће она бити враћена на Калемегдан до Дана државности - Сретења.
1
Фото: Youtube Printscreen

Весић је том приликом истакао да је веома срећан јер има част да буде део тима који је обновио Победника и који ће га обновљеног вратити на место где већ 91 годину "чува" нашу престоницу.

"Град Београд је за обнову споменика издвојио око 200.000 евра. Да подсетим, споменик је прошле године у ово време био пред падањем и држао се буквално на једној сајли, те је био последњи тренутак да се рестаурира и потом врати натраг на Калемегдан. Завршена је рестаурација постамента и стуба и сви конзерваторски радови, а остао је још један мањи део посла овде, у атељеу вајара Кузмановића, тако да ћемо статуу Победника до Сретења вратити назад на Калемегдан", нагласио је заменик градоначелника, преноси градска управа у саопштењу.

Он је рекао да је посебно захвалан Заводу за заштиту споменика културе Града Београда, директорки Оливери Вучковић и вајару Зорану Кузмановићу, јер да није било њих, овај посао не би био завршен.

"Све има свој век, свака грађевина, и било је време да се статуа обнови, рестаурира и самим тим сачува, као и да се боље обезбеди. Ова монументална скулптура поново ће "чувати" наш град. Док је Победник ту, наш град је сигуран и безбедан јер је он симбол и чувар нашег града", рекао је Весић.

EUR/RSD 117.5865
Најновије вести