Покрајина суфинансира 23 научноистраживачка пројекта

Руководиоцима 23 научноистраживачка пројекта са 14 акредитованих факултета, су у Покрајинској влади уручени уговори о њиховом суфинансирању. За ову намену из буџета

Покрајине укупно је издвојено 20 милиона динара, а сваки пројекат добио је новац у распону од 700.000 до 900.000 динара.

Уговоре о коришћењу ових средства добитницима је уручио покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић. Тиме је за ову годину окончан Јавни конкурс за суфинансирање краткорочних пројеката од посебног интереса за одрживи развој у Аутономној покрајини Војводини.

- Након средстава која смо поделили за материјалне трошкове факултета, високих школа и института, као и новца за обнављање оних ресурса који су у функцији, пре свега датих на поправке, определили смо 20 милиона за 23 пројекта на 14 акредитованих факултета, државних и приватних – рекао је секретар Милошевић, истакавши да је овај новац обезбеђен за пројекте оних који вредно раде и који су препознати од стране осам референтних комисија.

– Изузетно сам задовољан с обзиром на то да смо имали више од 200 пријава, што говори о томе да су наши научници итекако спремни да у партнерству с Покрајинским секретаријатом за високо образовање и научноистраживачку делатност раде не само краткорочне, него и будуће дугорочне, а вереујем и оне пројекте којим се повезују наука и привреда – реко је Милошевић, истакавши и да се за 2017. годину планирају знатно већа средства за ову намену.

- Ово је заиста добар гест Покрајинског секретаријата који охрабрује пре свега младе људе, младе истраживаче, и који показује да се рад, знање, примењена знања у нашој земљи заиста вреднују. Такође, с пуно оптимизма очекујем и дугорочне пројекте следеће године које ће вероватно расписати Секретаријат – каже проф. др Александар Грубор, руководилац пројекта “Истраживање потрошача и модалитета финансирања производње органске хране у функцији развоја АП Војводине” који се реализује на Економском факултету у Суботици.

Руководилац пројекта који ће се радити на Технолошком фалкултету у Новом Саду Др Бранисклав Шојић, каже да ће издвојена средства много значити за истраживања која се баве развојем производа меса са смањеним садржајем нитрита.

Истраживању услова и могућности за развој социјалног предузетништа као инструмента социјалне инклузије у АП Војводини посветиће се тим Факултета пословне економије Универзитета “Едуконс”.

- Овај пројекат се бави новом и занимљивом темом – социјалним предузетништвом у Војводини. Ради се о комбинацији предузетништва, односно, нових вештина у решавању социјалних и других друштвених проблема – каже проф др Драган Голобовић с Универзитета “Едуконс” и објашњава – Добијена средства на конкурсу омогућиће Универзитету и пројектном тиму да се први пут направи мапинг студију о томе која су социјална предузећа активна у Војводини, који су њихови институционални, финансијски и правни проблеми.

В. Црњански

 

Подршка радовима из бројних научних области

Подршка покрајинског секретаријата распоређена је на области технологије, инжењерства, медицине, педагогије и психологије, економије и грађевинарства. Средства је добио ФТН Универзитета у Новом Саду, за четири пројекта. На листи су и Факултет спорта и физичког васпитања УНС, Педагошки факултет Сомбор, Медицински факултет има два пројекта, као и Технолошки, Природно-математички и Пољопривредни факултет. Новац з прјекте добили су и  Универзитет “Едуконс”, Факултет пословне економије, Правни факултет за привреду и правосуђе, Нови Сад, Економски факултет у Суботици, Факултет за економију и инжињерски менаџмент, Нови Сад, Филозофски факултет, Технички факултет “Михало Пупин”, Зрењанин и Грађевински факултет УНС.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести