Помор рибе у Великом бачком каналу

БЕОГРАД:  У Великом бачком каналу између Србобрана и Врбаса примећене су велике количине угинуле рибе, а загађење је највероватније дошло из правца Врбаса, Куле и Црвенке.
Pomor ribe na kanalu DTD kod Srbobrana Foto: Srbobran danas
Фото: Помор рибе на каналу ДТД код Србобрана Фото: Србобран данас

Како је саопштило ЈВП "Воде Војводине" на површини воде примећена је велика количина рибе како плута дуж воде у потрази са кисеоником, преноси Радио телевизија Војводине и додало да су предузете све мере како би се ублажиле последице загађења.

То предузеће је након првих информација са терена почело да повећава проток воде на устави Куцура на 7 кубних метара у секунди, да пумпа воду на ЦС Богојево, подигнута је устава Бечеј како би се вода што пре повукла из зоне Србобрана, како би се отклониле поседице и санирала штета.

Наводи се и да су рибочуварске службе истог дана покупиле сву угинулу рибу и однеле у кафилерију на спаљивање.

"Овим мерама ЈВП ''Воде Војводине'' урадиле су све из своје надлежности ради ублажавања последица хаваријског загађења, односно побољшање квалитета воде у каналу. Данас је поново извршена контрола воде на предметној локацији. Поред свих учињених мера, резултати нису задовољавајући, односно квалитет воде није побољшан, што значи да се вода и даље загађује. Водна инспекција је на терену и тренутно се установљава могући узрочник загађења вод", наводи се у саопштењу.

Додаје се и да је на подручју општине Врбас, Кула и Црвенка регистровано укупно 18 загађивача чији рад може да се доведе у везу са предметним загађењем, као и да тај део канала карактерише континуално уливање отпадних вода.

EUR/RSD 117.5959
Најновије вести