Поповић: Доказано је да ММР вакцина нема никакве везе са аутизмом

БЕОГРАД: Председник Удружења за јавно здравље и саветник Уницефа за имунизацију доктор Драгослав Поповић изјавио је данас за Тан‌југ да је доказано да MMР вакцина нема везе са аутизмом.
vakcina, pixabay
Фото: pixabay.com

Каже да оно што је некада био извор свих ових дезинформација је повучено и додаје да је лекар који је направио ту превару, изгубио и лиценцу и право да ради.

Поповић напомиње да оно што је важно за родитеље данас, поготово оне чија деца имају аутизам, јесте да је свима њима потребна MMР вакцина која је, како каже, апсолутно безбедна и додаје да је вакцинација једина заштита у овом периоду када прети епидемија, за коју се нада да ће се зауставити.

"У периоду од 2017. до 2019. године имали смо 5.900 случајева, а две хиљаде хоспитализоване деце. Мале богиње су озбиљно обољење. Оно код већине деце прође релативно брзо, за неких десетак дана, међутим тридесет посто деце имају неке компликације које се односе на упале плућа, тешке коњуктивитисе, чак и упале мозга. Знамо да инфекција морбилима носи и дуготрајне последице које могу да се изразе неколико година након што је дете било болесно. Никоме не треба да буде болестан у моменту кад може да заштити своје дете врло једноставно, а то је са две дозе ове вакцине" рекао је доктор у изјави за Тан‌југ.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести