Порфирије: Братунац - место голготе српског народа

БРАТУНАЦ: Патријарх српски Порфирије поручио је данас у Братунцу, где је служио парастос за страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу, да је ово место светиња, голгота српског народа и тачка преиспитивања човечанства.
p
Фото: Tanjug/ Foto Srna / Miro Pejic

Патријарх је, након парастоса који је служио на гробљу у Братунцу, поручио да Бог подједнако гледа на сваког човека, пренела је РТРС.

Молимо се за све жртве и сву браћу и сестре који су страдали и овде и другде, јер су то душе Божије. Ово место је светиња - место молитве и најмудрије и најприличније би било да сви клекнемо на овом месту и заћутимо, рекао је Порфирије.

Он је рекао да се у страдањима одмерава граница која дели добро и зло, те напоменуо да су у рату сви пођеднако страдали и да је у њему поражено достојанство, а нема добитника.

Ово место је наша рана, а таквих је много, указао је патријарх.

Патријарх Порфирије је истакао да на овом месту треба упутити молитве за пострадале, без обзира на народе којем припадају, јер су пред Богом, како је рекао, сви исти и да је једино Бог судија.

Ово је место које можемо назвати судиштем, по правима Божијим јер, како судимо другима, онако ће се и нама судити, рекао је патријарх и навео да постоје људи који беже од оваквих места јер желе да суде.

Он је навео да су ова страдалништва места где, како је рекао, расуђујемо сами о себи.

Патријарх Порфирије служио је данас парастос за страдале Србе код Спомен-крста на братуначком гробљу.

За бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу и Бирчу и за 3.267 српских жртава, међу којима су око половина били цивили, нико није одговарао ни након 30 година.

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести