Преминуо главни уредник Времена Драгољуб Жарковић

БЕОГРАД: Главни уредник недељника "Време" Драгољуб Жарковић преминуо је после краће и тешке болести, саопштила је редакција тог недељника.
z
Фото: Youtube Printscren/Nedeljnik Vreme

Драгољуб Жарковић (1951) оснивач је "Времена" и његов главни уредник од 1991. године.

Пре тога био је новинар и уредник у новинским кућама "Политика" (1974-1987) и "Борба" (1987-1990).

Био је радијски коментатор "Слободне Европе"(1993-1998), сарађивао је са WDR (Немачки народни радио) и повремено писао за читав низ листова у Европи, међу којима су и италијанска "Република", аустријски "Стандард".

Усавршавао се у САД као гост Удружења америчких уредника.

Био је аутор је више телевизијских емисија и пројеката.


Желео је и успео да буде глас разума у хоровима неразумних

Био је храбар без јарости, критичан без јеткости, искрен без злобе, навео је министар културе и информисања Владан Вукосављевић изражавајући саучешће породици, колегама и пријатељима Драгољуба Жарковића.

"Желео је и успевао да буде глас разума у хоровима неразумних, поштовали су га и политички и идеолошки неистомишљеници", навео је министар и додао да ће Жарковић бити упамћен као аналитичар, новинар и уредник бритког пера, велике ерудиције и постојаног карактера, што је "више него довољно за један часно пређен професионални и животни пут".


Касније током каријере био је стални је колумниста дневног листа "Политика" и предавач на Факултету политичких наука где је био и члан Савета факултета.

Био је први председник Удружења професионалних новинара Србије из кога је касније настало Независно удружење новинара Србије и почасни члан више међународних медијских асоцијација.

Године 2016. објавио је "Напредну књигу" с поднасловом "Године успона Александра Вучића".

Редакција "Времена" наводи да, међутим, сви биографски подаци нису довољни да дочарају Жарковићеву уредничку и новинарску луцидност, таленат и невероватну вештину комуникације и харизму и додају да је редакција "Жаретовим одласком изгубила сопствени корен и велики део идентитета".

Памтићемо га по свему, а највише по спремности да на сопственим леђима понесе највећи терет притисака и да чак жртвује и себе како би поштедео редакцију и сачувао њен интегритет и кредибилитет, наводи се у саопштењу.

Накнадно ће бити објављено време и место комеморације и сахране.

EUR/RSD 117.4966
Најновије вести