Просветни синдикати на протесту затражили заштиту наставника

БЕОГРАД: Синдикат образовања Србије и Синдикат радника у просвети Србије предали су данас своје захтеве скупштинском Одбору за образовање, председнику и Влади Србије и Министарству просвете којима траже измену законске регулативе о заштити просветних радника и повећање плата од 25 одсто у 2023. години.
p
Фото: ФоНет/Александар Барда

Синдикати су данас са протеста просветних радника "За достојанство професије" поручили да је све чешће физичко насиље ученика над просветним радницима "јер имају слободу да то чине", пошто закони о образовању немају нулту толеранцију за такво недопустиво понашање ученика.

"Деградиран друштвени статус наставника и углед професије просветног радника додатно је урушен понижавајућим платама просветних радника који сада имају најмању плату у односу на плату у другим јавним службама", наведено је у писму које је прочитала представница Синдиката образовања Србије Валентина Илић.

Она је упозорила да су несагледиве последице тако лошег стања у просвети јер се веома мало младих одлучује да студира на наставничким факултетима због чега "за најмање пет година нећемо имати стручне кадрове у готово свим наставничким занимањима".

Додала је да то значи да пензионисане просветне раднике неће имати ко да замени што ће створити домино ефекат у друштву, "јер само са квалитетним образовањем друштво може да има шансу".

Представница Синдиката образовања Србије Валентина Илић рекла је у Београду на протесту "За достојанство професије", у организацији тог синдиката и Синдиката радника у просвети Србије, да су се данас окупили да бране достојанство свих оних које су се образовали да буду добри људи, а не само просветара.

Фото: ФоНет/Александар Барда

Наставници трпе насиље не само од родитеља него и од директора и Министарства, навела је Валентина илић на скупу на Тргу Николе Пашића.

Рекла је да је плата просветних радника испод државног просека.

Просветни радници траже да се закони поштују и спроводе и да буду заштићени, рекла је Илић и навела да никада није чула да је неки родитељ новчано кажњен због насиља свог детета.

Нећемо допустити да наставнике и професоре понижавају деца, јер иако су нам све одузели достојанство не дамо, навела је Валентина Илић и истакла да је данашњи протест одговор на "избрисано достојанство" просветних радника, теткица, домара и администрације.

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести