Први регрути у касарнама 2023. године?

Коначну одлуку о трајању и свим детаљима будућег обавезног тромесечног војног рока, који је најавио председник Србије Алаксандар Вучић, доноће нова влада и парламент, а први регрути могли би да буду у касарнама најраније следеће године, пренеле су данас Вечерње новости.
Vojska Sbije u Sidu/Fonet/MOD
Фото: Фонет/МОД/Војска Србије у Шиду

Према сазнањима Новости, врх војске саставио је више модела, који се разликују не само по трајању него и по потребним ресурсима, финансијама, организационим променама у систему одбране. После више студија процењено је да је тромесечни боравак у касарни по мери државе, али и младих момака.

Скупштинском одлуком 2011. младићи су ослобођени одласка у касарне и свих других обавеза које се тичу војне обуке, служења у резервном саставу и слично. Једини сегмент који је поштеђен суспензије тада је било евидентирање пунолетних младића у некадашњим војним одсецима, што важи и данас.

На основу тее евиденције, уколико држава да зелено светло за повратак обавезе, обављаће се упућивање регрута. Она ће се односити на младиће старости између 18 и 26 година, при чему ће професионални састав остати непромењен и убудуће ће чинити окосницу оружаних снага.

Новоси наводе да ће нови модел служења уважити низ околности, које раније нису биле приоритет, а високо међу њима је школска спрема, од које ће зависити упућивање у род војске и распоред у јединицама.

Такође, нови модел војног рока одвијаће се по новим, знатно строжим стандардима. Према њима, у једној просторији за одмор може да спава највише 10 особа. У историју одлазе кревети на спрат, као и режим купања - једном, односно двапут недељно, пишу Новости.

Како је навео лист, засад је извесно да ће бити задржан и институт приговора савести, по којем је сваки регрут слободан да одбије ношење оружја, али то неће поништити и природу обавезе.

Разматра се и да војни рок по приговору савести траје двоструко дуже. Цивилно служење војске - у државним установама - највероватније неће бити могуће, наводи лист.

EUR/RSD 117.4618
Најновије вести