Сарадња шангајског и српских универзитета

НОВИ САД: Универзитети у Београду, Нишу и Новом Саду потписали су Споразум о сарадњи с кинеским Универзитетом Ђао Тонг из Шангаја, који је један од оснивача престижне Шангајске листе.
studenti
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, ilustracija)

Споразумом је предвиђена обострана размена студената која ће трајати један семестар, а односи се на студијске програме основних и мастер студија из области математике, физике, пољопривреде и менаџмента.

Споразум су потписали министар просвете Младен Шарчевић, потпредседница за образовање Униветзитета Ђао Тонг Суемин Су, проректор Универзитета у Београду Ненад Зрнић, проректор Универзитета у Новом Саду Дејан Мадић и ректор Универзитета у Нишу Драган Антић.

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је важно повезивање академских заједница како би квалитет универзитета у Србији био видљивији, а међународна сарадња плодоноснија.

Кина цени улогу Србије у оквиру сарадње “Појас и пут”. Трудимо се да сарадња наших најпрестижнијих универзитета буде што видљивија, нагласио је министар и додао да је та сарадња најбољи мост који повезује две државе.

Представница Универзитета Ђао Тонг каже да споразум представља подстицај студентима београдског, нишког и новосадског универзитета, као и универзитета у Шангају на размену.

Наш универзитет је престижан у Кини. Познат је по медицинским истраживањима и истраживањима у другим областима. Надамо се будућој сарадњи као и размени стидената и наставног кадра ових универзитета, рекла је Су и додала да се Универзитет Ђао Тонг ове године налази на 108. месту на Шангајској листи и да му је циљ да буде међу првих 100 универзитета.

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести