Шеклер: Касно да ковид пропуснице дају прави ефекат

БЕОГРАД: Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, изјавио је да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат.
milanko sekler, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је подсетио да су ковид пропуснице у многим државама Западне Европе уведене још пре лета и да је упорно заступао становиште да их треба што пре увести и у Србији.

"Једини догађаји на којима су пропуснице уведене били су Егзит, Арсенал фест и још неки догађаји током лета. Нажалост, мислим да смо у потпуности закаснили са ефектом увођења ковид пропусница јер је требало да нас оне доведу до тога да немамо оволики број новозаражених дневно", истакао је доктор Шеклер за РТС.

Напомиње да није сигуран да је у овом тренутку од увођења ковид пропусница могуће извући максимум, као што би било могуће да су уведене на време.

Он је навео да је у Србији изгледа много важније шта мисле људи који су против вакцинације.

"Испада да је држави важније шта ће о њој да мисле антиваксери него грађани који су се вакцинисали, били послушни и радили све што треба. То ме подсећа на грађане који редовно плаћају грејање, воду и струју и оне који не плаћају ништа, а онда се држава договара како ће да плате, којом динамиком и како да им отпише део дуга", рекао је он и додао да се испоставља да је у предности онај ко крши прописе.

Доктор Шеклер је истакао да само захваљујући вакцинисанима здравствени систем није доживео крах, али да ће медицински радници да "полуде" јер добијају теже случајеве из већег броја тестираних.

"Поздрављам што је држава направила и опремила ковид болнице, то је за сваку похвалу. Поздрављам што има и толико вакцина, међутим није ми јасно зашто упропастити то понашањем које је потпуно непримерено", казао је Шеклер.

Он је додао да вакцинисани могу да се заразе, али у много мањем проценту, са много блажом клиничком сликом и много мањом вероватноћом да се деси било шта нежељено.

Мунгос
19.09.2021 • 19:02
До јуче су кукали како требају пропуснице, али пошто не знају како их треба спровести, онда сад причају да смо закаснили. Нисмо ми, већ ви господо из министарства. Шта сте радили до данас. Могли сте све али не знате шта треба. У томе је проблем.
EUR/RSD 117.5803
Најновије вести