Шест деценија Високе пословне школе у Новом Саду

НОВИ САД: Свечаним пријемом и отварањем Центра за изузетност „Др Душан Шиђански“ обележено је 60 година од оснивања Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду.
v
Фото: vps.ns.ac.rs

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, поздравивши присутне, истакао је њен значај и видне помаке која је учинила у последње три године. Високу школу у овој школској години уписало је 300 студената, а смо пре пар година имала је шест до 10 уписаних. Њен наставни кадар заједно с руководством чини све напоре на плану дигитализације и интернационализације образовног процеса, све у корист својих студената.

У сваком погледу протекле године до овог јубилеја, године су сталног раста ове школе. Структурно су повезане две школе да би настала једна, преко студијских порграма је осавремњен њен рад, школа је добила стотине квадарата новог простора, рекао је секретар Милошевић.

Како је додао, више од 300 студента уписаних у прву годину показује да излазимо из кризног периода у коме Висока школа није навикла да живи, али и то је део нашег времена.

Верујем да смо заједничким снагама, пре свега као партнер, помогли наставницима, који су кроз савремене студијске порграме, односу према привреди и интернационализацији онога што раде, показали да су пре свега помогли сами себи – нагласио је секретар Милошевић.

Директорка Високе пословне школе струковних студија у Новом Саду др Јелена Дамњановић истакла је да се велики јубилеј обележева и складу с успесима претходне три године – још једним успехом – званичним отварањем Центра за изузетност „Др Душан Шиђански“.

Висока пословна школа постаје представништво Центра за изузетност професора Шиђанског при Универзитету у Женеви. Ову сарадњу започели смо пре две године, када је мало ко веровао да ћемо је оставрити с обзиром на то да смо прошли кроз многобројне проблеме. Моја намера и циљ мојих колега и колегиница је да нашим студентима пружимо виши ниво образовања кроз кавалитет пре свега, а с друге стране да дамо и допринос усвршавању наших професора, јер једино доживотно учење и усавршавање дају данас резултате, рекла је директорка Дамњановић.

Према њеним речима, ова интернационализација, тачније повезивање с институцијама у Европи, у овом случају с Универзитетом у Женеви, значајно доприноси квалитету образовања у школи, као и земљи и региону.

Професор др Мирослав Јовановић који руководи Центром за изузетност „Др Душан Шиђански“ при Високој школи каже да се Центар се бави европским питањима.

Универзиетет у Женеви је државни универзитет, стар 460 година, и има велику традицију образовања кадрова који раде на највишим позицијама и у државама и у европским иснтитцијама. Наш институт и Центар „Душан Шиђански“ бави се изадавањем публикација, организацијом конференеција на највишем нивоу на теме које се тичу еврозоне, неизвесне будућности Европске уније... Повезивање с Високом школом У Новом Саду веома је битно за обе стране. Женевски универзитет препознао је висок квалитет образовања и кадрова ове школе. Отварање Центра је мост који може да допринесе побољшању размена идеја, образовања, публикација између Швајцарске и Србије, истакао је проф. Јовановић.


Кадрови економске, информатичке и организационе струке

Висока пословна школа струковних студија у Новом Саду државна је школа која се бави образовањем кадрова економске, информатичке и организационе струке. Школа је правни следбеник Више пословне школе у Новом Саду, основане 1996. године спајањем Више економско-комерцијалне школе и Више школе за организацију и информатику.


Свечаност поводом јубилеја Школе употпуњена је обраћањем професора Шиђанског путем видео записа.

Основа мисија Центра је да помогне Европи да на бази академских истраживања дође до предлога и идеја како може да се изађе из те кризе у којој се нашла Европа. Улога нашег центра је да допринесемо томе да Европа поново нађе енрегију кој је имала у почетку. Мислим да кроз нашу сарадњу можемо да допринесмо и миру на Балкану, који може да се упали у сваком тренутку. Зато, по мом мишљењу, треба размислити о томе како би Србија што пре могла да уђе у Европу. Сви треба да знамо да је улазак у Европу једини начин да имамо мир, извесну сигурност и да можемо да развијамо нове технологије које су јако важне, рекео је у својој поруци поред осталог проф. Шиђански.

В. Црњански

Miroslav Jovanovic
06.11.2019 • 12:59
Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu upisuju studente na neakreditovane studije.
Djuka
06.11.2019 • 20:01
Da niste i Vi jedan od ovih korumpiranih clanova komisije za akreditaciju. Bice da ste Vi zarobljeni u vremenu "losih namera". Nazalost pi Vas svi studijski programi su akreditovani - otisla je i poslednja brana vasih namera da skolu gurnete u blato "tomicevih" zelja.
EUR/RSD 117.5836
Најновије вести