Синдикат тражи пуну плату за лекаре оболеле од богиња

Синдикат запослених у здравству и социјалној заштити Србије предложио је да се медицинским радницима који оболе од заразних болести омогући исплата накнаде зараде у висини од 100 одсто просечне зараде у претходних годину дана пре месеца у којем је наступила привремена спреченост на раду.
lekari
Фото: Tanjug

Овакав захтев Синдикат запослених у здравствну и социјалној заштити Србије упутио је Министарству за рад, запошљавање, борачку и социјалну политику, Народној скупштини и Одбору за здравље и породицу у тренутку када је због епидемије малих богиња све више здравствених радника који су у свакодневном контакту са пацијентима оболелим од те заразне болести, што доводи до тога да и сами обољевају само зато што професионално и одговорно раде свој посао.  Да би се захтев иницијативе могао спровести у праксу потребно је да се измени и допуну постојећи Закон о раду као и Закон о здравственом осигурању.

Синдикалци подсећају  да прописима који тренутно важе , запосленима медицинским радницима припада право на накнаду зараде у висини од 65 одсто.

- Сматрамо да је апсолутно неопходно изменити позитивне прописе и исправиди неправду према запосленима који оболе на раду и у вези са радом услед наведених околности, а епидемија малих богиња то јесте. Запослени се несебично жртвују да пруже сву неопходну здравствену услугу пацијентима, а за то буду “награђени” драстичним умањењем плате због привремене спречености за рад односно боловања – наводи се у иницијативи Синдиката запослених у здравствну и социјалној заштити Србије.

Само на овај начин, закључују синдикалци, може бити исправљена неправда према запосленим медицинским радницима. Због тога синдикалци и очекују да ова иницијатива буде прихваћена кроз измене и допуне Закона о раду и Закона о здравственом осигурању.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести