Широм света људи посматрали помрачење Месеца

БЕОГРАД:  Широм света људи су се ноћас окупили како би гледали потпуно помрачење Месеца, најдуже у овом веку. 
Pomračenje Meseca Foto: Tanjug/D. Kujundzic
Фото: Tanjug

Од Рта добре наде до Блиског истока, од Москве до Сиднеја, хиљаде људи уперило је очи ка звездама како би гледали Месец, који је потамнео пре него што је засијао нараџастом, браонкастом и тамноцрвеном бојом док је залазио у Земљину сенку. Потпуно помрачење могло се видети из Европе, Русије, Африке и са Блиског истока, већег дела Азије и Аустралије, иако су у појединим местима облаци заклонили Месец.

У Београду се, тако, ова појава, која се назива и "Крвави Месец", није могла видети. На обалама реке Ганг у Индији, храмови су затворени пре помрачења, док су у Сингапуру ентузијасти посматрали овај феномен путем телескопа. Хиљаде људи у Аустралији платило је да гледа помрачење Месеца из опсерваторије у Сиднеју, пре изласка сунца. 

Помрачење Месеца се догађа приликом уласка Месеца у Земљину сенку.Осим потпуног мрака, људи широм света посматрају још један феномен, односно тренутак када су Марс и Земља најближе на својим путањама.

Према тумачењима стручњака код стандардних опозиција, које се догађају у просеку сваке две године, Земља и Марс се приближе на око 0,5 или 0,6 астрономских јединица док ће код ове перихелне опозиције удаљеност између Марса и Земље бити 0,38 астрономске јединице, при чему је астрономска јединица 149.600.000 километара.

Иначе, ова појава, коју још називају "Крвави Месец" или "Крвави спектакл", поновиће се у тако дугом трајању тек 2123. године, па је ово зато јединствена прилика за посматрање ове небеске атракције, посебно занимљиве за стручњаке.Они ће, наиме, користити ову прилику потпуног помрачења да изучавају положај других небеских тела.

За ову појаву у народу постоје разна веровања попут оног да ће се догодити смак света или да ће се на Земљи појавити вукодлаци. Астролози, пак, указују да је ова ноћ "Крвавог Месеца" била добра за зачеће, али истовремено неповољна за операције, те да су на ову појаву посебно осетљиви рођени у знаку Водолије, Лавова, Бикови и Шкорпије.

Rajko
28.07.2018 • 18:02
Kako pomracenje kad se video pun mesec
EUR/RSD 117.5811
Најновије вести