Следе нове тужбе против НАТО и због обољевања цивила

БЕОГРАД: Нишки адвокат Срђан Алексић до сада је поднео три тужбе Вишем суду у Београду у име тројице полицијаца и резервиста који су 1999. године били на Косову и Метохији, након чега су оболели од канцера, као последице бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом.
Bombardovanje Novog Sada/Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

У изјави за Танјуг Алексић најављује да ће од следећег месеца почети да подноси и тужбе у име цивила са КИМ и југа Србије, који су такође оболели од ове опаке болести.

Прва тужба поднета је 19. јануара прошле године, а у среду су поднете још две нове истом суду по истом основу. Поступак против НАТО међутим још није кренуо, јер НАТО још није примио тужбу и није доставио одговор на тужбу, коју му је суд после превода на енглески проследио 25. маја 2021.

Алексић се нада да ће Виши суд у Београду тим поводом предузети мере према Законику о парничном поступку и покушати да тужбе НАТО-у достави било електронским путем, или преко овлашћене агенције која врши доставу, позива преко огласне табле, било да му да постави овлашћеног заступника.

"Суд то треба у најскорије време да уради и да крене процес. Имамо све доказе на нашој страни и надам се да ћемо успети у овом спору и обавезати НАТО пакт и да плати накнаду штете нашим војницима који су оболели од канцера услед бомбардовања осиромашеним уранијумом", нагласио је Адвокат.

Подсетио је да је са њим у адвокатском тиму по овим тужбама италијански адвокат Анђело Тарталаја који је добио 253 правоснажне пресуде против Министарства одбране Италије, по тужбама које је заступао у име италијнаских воника који су оболели од канцера јер су били у мировној мисији на КИМ у време НАТО бомбардивања.

По узору на Италију, овим тужбама тражи се одштета од око 100.000 евра због обољевања од канцера услед тровања осиромашеним уранијумом.

Уз тужбе поднет је и предлог за медијацију, односно мирно решење судског спора.

Тужбама се, поред материјалне одштете тражи и да НАТО очисти коју је загадио осиромашеним уранијимом, рекао је Алексић подсећајућ ида су "Европи пуна уста заштите животне средине".

"Осиромашени уранијум има такво зрачење да ће наредних 40-45 милијарди година утицати на здравље нашег становништва. НАТО је дужан да исплати одштету, да очисти територију од муниције која је заостала на нашој територији и да лечи наше грађане онако како то ради Италија са својим војницима", сматра нишки адвокат.

Он је појаснио да се његовој канцеларији до сада обратило око 3.000 људи потенцијалних клијената, који желе да траже одштету од НАТО по овом основу, а међу њима има Албанаца са КИМ и југа Србије.

Поред људи који су лично били на територији отрованој осиромашеним уранијум, право на оштету имају и њихови наследници, јер су многи већ преминули од канцера, нагласио је Алексић.

Истакао је да је осиромашени уранијум велики проблем не само Србије већ и региона и да је о тој теми недавно говорио на симпозијуму у Барселон, где је сазнао да многе светске организације за заштиту животне средине уопште не знају да је осиромашени уранијум употребљен на КИМ приликом бомбардовања 1999. године.

Иначе, пред судовима у Србији, уз помоћ италијанске судске праксе и вештачењима у предметима у којима је поступао италијански адвокат, али и другим доказима, Алексић и његов италијански колега покушаће да докажу постојање узрочно последичне везе између тровања осиромашеним уранијумом и обољењавања од рака српских војника и полицајаца.

Алексић сматра да су његови клијенти били у идентицној ситуацији као италијански војници који су добили оштете пред судовима своје земље..

У среду су поднете тужбе у име војника Т.Д из Титела, који је за време НАТО агресије имао 21 годину, и био на аеродрому Слатина у Приштини, а који је оболео од рака тестиса. Други војник Ј.З. из Београда који је у време НАТО агресије имао 40 година, био је стациониран у Призрену и оболео од леукемије, прецизирао је Алексић и додао да је суду приложио и неопходна вештачења.

Суду уз тужбе приложени и писани докази које су домаћи органи раније прикупили у нашој држави за поступке вођене против челника НАТО-а и челника држава које су учествовале у бомбардовању.

То су пре свега докази изведени у поступцима вођеним 2000. године у Окружном суду у Београду и пред Међународним судом правде у Хагу 2004. године, затим италијанске пресуде у случају оболевања њихових војника који су били распоређени у мировним мисијама у бившој Југосалвији, судска пракса домаћих судова, вештачења и медицинска документација.

За сада је планирано подношење такозваних "пилот" тужби, што подразумева покретање ограниченог броја поступака, ради уједначавања судске праксе на територији целе државе.

Италијанским војницима одштете, између 700.000 до милион евра по особи, исплатило је Министарство одбране Италије, јер их је оно послало послало на Косово и Метохију и у Босну и Херцеговину где су оболели од канцера.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести