Снег прави проблеме, непроходни путеви, евакуисане особе

БЕОГРАД: Снежне падавине праћене јаким ветром стварају проблеме широм Србије због чега су поједини путни правци затворени за саобраћај, у појединим општинама проглашена је ванредна ситуација, а код Сјенице, где је стање и даље алармантно, једна особа је преминула због смрзавања.
0602_kop_sneg0715
Фото: Танјуг (Видео)

На територији општине Ивањица снег је достигао висину од око 40 центиметара, а у селима на вишој надморској висини се, услед олујног ветра, стварају наноси због чега су поједини путни правци потпуно непроходни, преноси Глас западне Србије.

"Екипе Електродистрибуције из Чачка притекле су нам у помоћ, на терену је сва расположива механизација, извођачи и тим за ванредне ситуације. Покушавамо да санирамо последице олујног ветра, али и мраза који је потпуно заледио снег па смо онемогућени да тракторима чистимо сметове", рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

Навео је да су екипе, уз помоћ моторних санки, стигле и до најудаљених села ивањичке општине.

"Сметови су преко два метра, а у Глогу је тренутно обустављено чишћење док не престане олујни ветар јер све оно што је чишћено, ветар враћа на почетак", додао је Лазовић за ГЗС.

Због јаког ветра и високих снежних наноса за саобрацај су затворени магистрални путеви Нови Пазар – Сјеница и Сјеница–Ивањица.

Путари су синоћ и у току ноћи на Пештеру евакуисали људе из 70 возила, у завејаном аутомобилу на путу у реону села Сушица надомак Сјенице пронађено је беживотно тело 66-годишњег мушкарца, који је умро од последица смрзавања.

Руководилац редовног одржавања "Нови Пазар-Пут" Сенад Ибраговић рекао је Танјугу је због снежних сметова, јаког ветра и сталних наноса снега на путеве ситуација у Сјеници и даље алармантна, да су све екипе на терену, али да не успевају да очисте пут.

"Ради се интезивно и надамо се да ћемо у току дана успети да решимо ситуацију", додао је Ибраговић.

Новопазарски путари и ватрогасци су синоћ из аутомобила који су били заглављени и завејани у снегу, ослободили мајку са четворо деце, а начелник одељења за вандредне ситуаације и послове одбране у Новом Пажару Насер Црноврашанин каже за Танјуг да ту ситуација није тако алармантна као у Сјеници где је проглашена ванредна ситуација.

"Што се тиче Новог Пазара, стање је редовно, све што се дешава из правца Дуге Пољане у правцу Сјенице. За сад немамо никаквих пријава о завејаним путницима", казао је Црновршанин.

У општини Црна Трава, где је проглашена ванредна ситуација на целој територији те општине, снег праћен јаким ветром од јуче ујутро не престаје да пада, висина снежног покривача је прешла метар, а наноси су негде и знатно већи, преноси РТС.

Како наводи, информације о стању углавном самих и старих у удаљеним махалама отежава то што је мобилна мрежа 063 у прекиду.

Струје за сада има, али из општине Црна Трава апелују да се без преке потребе не креће на пут док ветар не престане и путеви се не очисте.

Окована снегом је и Власина, пренео је РТС.

Проблема имају и планински делови свих општина Јабланичког округа, а према речима становника село Ображде у општини Бојник је већ трећи дан без струје.

Струју тренутно нема ни око 1.000 домаћинстава у пожешкој општини без струје.

Како преноси РТС, екипе ЕПС-а су на терену и чекају да се прочисте поједини локални путеви како би решили проблем.

У селу Варда код Косјерића струја је повремено нестајала, а мештани тренутно немају сигнал за мобилни телефон.

Ту су ватрогасци-спасиоци евакуисали осам особа из завејаних подручја и ослободили пет возила из снежних наноса.

У месту Зарожје код Бајине Баште, ватрогасци-спасиоци су интервенисали приликом ослобађања возила из снежних наноса, док су на Игњеваци у Мокрој Гори евакуисали петоро деце из завејаног аутобуса.

У Врању има двадесетак центиметара снега, а у прекиду је пут ка Пољаници, планинском пределу са двадесетак села, додаје РТС.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре позвало је данас "Путеве Србије" да заједно са путарским предузећима учине све да омогуће несметано и безбедно одвијање саобраћаја у целој земљи.

На Копаонику 83 цм снега, прилаз преко Брзећа непроходан

БЕОГРАД: Прилаз Копаонику преко Брзећа од јутрос је непроходан, док је на осталим прилазима јако отежан саобраћај уз обавезну употребу зимске опреме.

Током претходна два дана на Копаонику је снежни покривач достигао висину од 83 центиметра, а и даље дува јак ветар.

Због тога су се створили велики снежни наноси, па је редукован број ски инсталација које су у функцији, објавио је портал "ИнфоКоп".

На стазама има утабаног снега висине од 10 до 40 центиметара.

Према прогнози, сутра ће на Копанику бити између минус 10 и минус шест степени.

У ноћи између четвртка и петка очекује се пролазни талас слабих снежних падавина у трајању од пар сати.

Ветар ће ослабити у суботу, када ће максимална прогнозирана температура бити минус три степена Целзијуса.

Гагић: Евакуисано 28 особа из завејаних крајева

БЕОГРАД: Из завејаних подручја Србије припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а евакуисали су 28 особа, изјавио је данас начелник одељења ватрогасно-спасилачке јединице МУП-а Недељко Гагић и додао да је у току евакуација једне особе на територији општине Медвеђа.

Гагић је за Танјуг рекао да је реч о старијој особи из места Доњи Гајтан на чијој кући се, како каже, урушио кров.

Како каже, припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а су у месту Варда код Косјерића синоћ евакуисали осморо путника из пет завејаних аутомобила, а интервенисали су и у месту Зарожје код Бајине Баште и на Игњевачи на Мокрој Гори.

''Најкритичнија интервенција била је на путу Нови Пазар-Сјеница, на деоници код Штавља, где је евакуисано око 20 путника. Предузеће ''АД Нови Пазар пут'' тренутно чисти ту деоницу, а на терену су и наше екипе које пружају помоћ грађанима'', рекао је Гагић.

Села и засеоци код Краљева завејана, 350 кућа без струје

КРАЉЕВО: На Рудну код Краљева и у десетине села и засеока у подголијском крају снег непрестано пада више од 30 сати, због чега су поједина села одсечена, а више од 350 домаћинстава тренутно је без струје.

Како пише портал Глас западне Србије, висина снежног покривача је између 60 и 70 центиметара, али највећи проблем је олујни ветар који прави сметове висине и преко два метра.

Портал наводи да је струја у Рудно стигла јутрос око 9 часова, али да су поједина села и засеоци још увек без струје.

Међу њима су Бзовик, Река, Дражинице, Каменска, Лази и други засеоци на краљевачкој страни, као и на територији Ивањице - Коритник, Остатија, Девици, Брусник, Перишице...

Краљевачко и новопазарско предузеће за путеве боре се са великим сметовима на прилазним путевима Рудну од Студенице и Градца, како би обезбедили нормалне услове за живот тамошњем становништву.

Директор Јавног предузећа "Путеви" Краљево Мирко Вуковић каже да су јутрос пробили пут од Студенице до Рудна у дужини од десет километара.

"Проблем је што што јак снег непрестано пада тако да док с булдожерима стигнемо на крај једног пута већ је неколико првих километара завејано. Јутрос је поново једна машина кренула ка Бзовику, другу смо послали ка Мланци где је ситуација такође веома тешка", рекао је Вуковић.

Мештани очекују да ће предузеће за путеве "Нови Пазар" ускоро кренути у рачишћавање пута Градац-Рудно, који је у њиховој надлежности.

Снег и у Нишу, улице првог и другог степена очишћене

НИШ: Снежне падавине широм Србије захватиле су и Ниш где су улице првог и другог степена потпуно очишћење, а очекује се да ће до краја дана бити проходне и улице трећег приоритета.

Како је за Тањуг рекао командант штаба зимске службе Ниша Стојан Спасић, ноћас је десет екипа ЈКП "Медијана" чистило улице првог и другог приоритета.

"Имали смо проблема због јаког ветра који је правио наносе тако да нису постигнути прави ефекти рада. Бацили смо око 76 тона соли што је прилично велика количина, али како температура полако расте ефекти се виде и улице првог и другог степена су апсолутно чисте и проходне за саобраћај", истакао је Спасић.

Како је додао, у градском саобраћају нема скраћења линија.

Када је реч о улицама трећег приоритета, Спасић је навео да су на чишћењу тих улица ангажоване три екипе, али и да се полако пребацују и све екипе из првог и другог степена како би посао био завршен.

"Очекујемо да до краја дана и те улице буду проходне", додао је он.

На сеоском подручју, каже, ангажовано је шест екипа предузећа "АБМ Путоградња".

"Радимо све правце према селима. Имамо скраћања неколико линија према Церју, Студенији, Куновици...али оцекујем да за неколико сати те линије профункционишу", додао је Спасић.

Села код Љубовије у метарским сметовима, нека и без струје

ЉУБОВИЈА: У селима недалеко од Љубовије, на планини Бобија, намети снега виши од једног метра отежавају чишћење путева, а три села - Савковић, Горњи Кошаљ и Горње Трешњице су од јуче ујутру без струје.

Технички руководилац ЈП "Љубовија" Душко Марковић рекао је за портал Глас западне Србије да су у невремену "страдали" трафостаница и далековод, те да се ради на ремонту како би се у наредних 48 сати нормализовало снабдевање струје.

Иако снег више не пада, олујни ветар у селима нанео је намете висине и преко једног метра, а Марковић каже да су се јуче у Горњим Кошљама радници Електродистрибуције заглавили и да је акција спасавања трајала је до касних вечерњих сати.

Марковић додаје да се путеви данас чисте према приоритетима јер у селима има људи који два пута седмицно имају обавезу да иду на дијализу.

"Чистимо, снег је престао да пада, али се и са олујним ветром боримо, јер све оно што је јуче очишћено, мора поново. Најтеже је у Горњим Кошљама где су сметови виши од метра", каже Марковић.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести