Социолози дижу глас: Наука о друштву није за поткусуривање

“Положај социологије у средњим школама” назив је округлог стола који је протеклог викенда одржан у Гимназији “Светозар Марковић” у Новом Саду, на иницијативу Удружења наставника социологије Војводине.
Sociologija
Фото: Dnevnik.rs

На одлично посећеном скупу, уз учешће дела универзитетских професора са Одсека за социологију Филозофског факултета у Новом Саду, наставног кадра из више градова средњих стручних школа и гимназија, те студената социологије, договорено је деловање како би се спречила маргинализација социологије и урушавање њеног положаја у Србији, јер је очигледно да већ извесно време служи за поткусуривање када је реч о изради наставних планова и програма.

Председница Српског социолошког друштва Јасмина Петровић подсетила је на то да на допис ССД-а, из Министарства просвете, науке и технолошког развоја одговор није ни стигао, а овакав игнорантски став само потврђује оно што се конкретним потезима увелико чини. Наиме, смањењем броја часова социологије створен је “мутант предмет” назван Социологија са правима грађана, чиме су његови идеолози спојили предмет Устав и право грађана као нормативну науку и Социологију као општу друштвену науку. Тај експеримент, који не одобрава ниједан наставник социологије, већ се показао као промашај у средњим стручним школама, а предвиђено је да се по истој формули настава одржава и у гимназијама од следеће школске године, са смањеним фондом часова.

Ова радна група инсистираће на томе да се Социологија и Устав и право грађана у средњим школама предају као одвојени предмети

Предложено је формирање Радне групе која ће о положају овог предмета преговарати с Министарством просвете, Радном групом за израду смерница развоја општег средњег образовања, Заводом за унапређивање образовања и васпитања и Националним просветним саветом. Ова радна група инсистираће на томе да се Социологија и Устав и право грађана у средњим школама предају као одвојени предмети, чиме би се аутоматски укинуо назив “Социологија са правима грађана”. Затим, Радна група инсистираће на компетенцијама наставника социологије у вези с извођењем наставе предложених изборних предмета попут: Појединац група, друштво, Образовање за одрживи развој, Језик, медији и комуникација, Основе геополитике, Религија и цивилизација и Методологија научног истраживања. Један од предлога је и да се иницира увођење предмета “Наука о друштву” у више разреде основних школа.

С. Савић

Подршка студентима

Студенти с Одсека за социологију Филозофског факултета у Новом Саду пожалили су се да им није дозвољено да региструју своје удружење.

- Студентима пружамо апсолутну подршку да се организују, а то увек могу да учине као невладина организација - рекао је Милан Станић, председник Удружења наставника социологије Војводине, обећавши поред моралне и материјалну подршку Удружења, настојањима студената.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести